متخصص تغذیه بیماران کلیوی

متخصص تغذیه شیمی درمانی
متخصص تغذیه شیمی درمانی
2021/04/15
خواص کلم بروکلی برای کودکان
خواص کلم بروکلی برای کودکان
2021/04/29
متخصص تغذیه بیماران کلیوی

متخصص تغذیه بیماران کلیوی

با ما همراه شوید تا بیشتر با متخصص تغذیه بیماران کلیوی آشنا شوید.

یکی از مهمترین قسمت های بدن هر انسان را می توان کلیه های وی به شمار آورد.این عضو که به کارخانه ی تصفیه ی بدن نیز شهرت دارد خون را تصفیه می کند و برای دفع ماده های زائد موجود در بدن اقدام می کند.

جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر  در مورد تغذیه بیماران کلیوی با ما در تماس باشید.

۰۲۱۲۲۸۷۹۴۰۹

علاوه بر این میزان آب موجود در بدن نیز به وسیله ی کلیه ها کنترل شده و همچنین در این عضو دوتایی برخی هورمون های مخصوص نیز ساخته می شود. مشکل هایی برای کلیه یا کلیه های یک فرد به وجود می آید به یکباره اتفاق نمی افتد بلکه عموما به تدریج و بدون هیچ علامت خاصی آرام آرام شروع بع پیشروی در کلیه نموده و آن را دچار آسیب می کنند.

متخصص تغذیه بیماران کلیوی

متخصص تغذیه بیماران کلیوی

حتی گاها ممکن است فرد زمانی از بیماری کلیوی خود مطلع شود که دیگر کلیه یا کلیه هایش از کار افتاده باشند. وقتی کلیه ها آسیب می بینند و قادر نیستند کار خود را به درستی انجام دهند اتفاقاتی نظیر بهم ریختگی الکترولیت ها، ماندن مواد زائد در بدن و سایر مواردی از این دست پیش می آید.

بیماران کلیوی می بایست رژیم های غذایی خاصی را پیش بگیرند

بیماران کلیوی می بایست رژیم های غذایی خاصی را پیش بگیرند تا بتوانند به خوبی بیماری خود را کنترل کنند. برای این کار مراجعه به متخصص تغذیه بیماران کلیوی یک الزام به شمار می آید. در این مطلب قصد داریم تا کامل به بیماری های کلیوی و نحوه ی تغذیه ی آنها پرداخته و در نهایت هم مشخصه های یک متخصص تغذیه بیماران کلیوی خوب را برای شما بیان کنیم. پس با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.

بیماران کلیوی می بایست رژیم های غذایی خاصی را پیش بگیرند

بیماران کلیوی می بایست رژیم های غذایی خاصی را پیش بگیرند

بیماری های مربوط به کلیه به چه علت در بدن به وجود می آیند؟

ابتلای فرد به بیماری دیابت یا قند خون چگونه میتواند سبب بروز مشکلات و بیماری های کلیوی شود؟

ابتلای فرد به فشار خون نامنظم و خصوصا بالا چگونه می تواند سبب بروز بیماری های کلیوی شود؟

استفاده از رژیم های غذایی غنی از پروتئین چگونه می تواند منجر به به وجود آمدن مشکلات کلیوی شود؟

در صورت مشاهده ی چه علائم و نشانه هایی فرد می تواند مشکوک به ابتلا به ناراحتی های کلیوی شود؟

در صورت مشاهده ی چه علائم و نشانه هایی فرد می تواند مشکوک به ابتلا به نارسایی های کلیوی  باشد؟

آیا علائم دیگری هم هستند که به فرد کمک کنند تا در صورت ابتلا به نارسایی های کلیوی متوجه آن شود؟

چه مواردی می توانند ریسک ابتلای فرد به مشکل ها و ناراحتی های کلیوی را بیشتر کنند؟

آیا بیماری ها و عامل های دیگری نیز هستند که سبب بالا رفتن خطر ابتلای فرد به مشکلات و نارسایی های کلیوی شوند؟

عامل به شدت کمیاب و نادری که باعث بالا رفتن ریسک ابتلا به مشکل های کلیوی می شود چیست؟

نشانه های ابتلای فرد به عفونت کلیه و پیشرفت بیماری پیلونفریت تا کلیه ها می تواند چه علائم و نشانه هایی داشته باشد؟

در صورت ابتلا به بیماری های کلیوی رعایت یک رژیم غذایی مناسب برای فرد بیمار تا چه اندازه می تواند کمک کننده باشد؟

چرا برنامه ی غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی می بایست از رژیم غذایی سایر افراد مجزا و متفاوت باشد؟

در برنامه ی غذایی بیماران مبتلا به مشکلات کلیوی چه غذاها و مواد غذایی به چشم می خورد؟

چه تغییراتی بر روی رژیم های غذایی که برای افراد کلیوی تجویز می شود از گذشته تا به امروز شاهد بوده ایم؟

رژیم غذایی که برای بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی تجویز می شود از نظر مواد مغذی موجود در آن به چه صورت است؟

برنامه ی غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی ای کلیوی از نظر میزان کالری موجود می بایست چگونه باشد؟

برنامه ی غذایی بیماری که به ناراحتی های کلیوی مبتلا است از نظر پروتئین باید چگونه باشد؟

برنامه ی غذایی فرد مبتلا به نارسایی کلیوی از نظر میزان کربوهیدرات می بایست به چه شکل باشد؟

برنامه ی غذایی دریافتی بیمار کلیوی از نظر میزان چربی دریافت شده و نوع آن می بایست چگونه باشد؟

نقش سدیم در رژیم غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی به چه شکل است؟

پتاسیم موجود در برنامه ی غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی کلیوی می بایست به چه شکل باشد؟

منابعی که دارای پتاسیم هستند کدام می باشند؟

مقدار کلسیمی که در برنامه ی غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی می بایست موجود باشد به چه صورت است؟

میزان فسفر موجود در رژیم غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی های کلیوی می بایست به چه صورت باشد؟

خوراکی ها و مواد غذایی که شامل مقادیری فسفر هستند کدام می باشند؟

نقش مایعات دریافتی در رژیم غذایی فرد مبتلا به  مشکلات کلیوی به چه صورت است؟

محدود کردن مایعات دریافتی بیماران مبتلا به نارسایی های کلیوی به چه صورت انجام می شود؟

ویتامین های دریافتی به وسیله ی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی و موجود در رژیم غذایی این افراد  می بایست به چه صورت باشند؟

آیا استفاده ی مداوم از مولتی ویتامین ها برای افرادی که دچار ناراحتی های کلیوی هستند مناسب است؟

مشخصه هایی که یک پزشک  متخصص تغذیه بیماران کلیوی خوب می بایست آنها را داشته باشد کدام است؟

ویژگی هایی که یک پزشک متخصص تغذیه می بایست به صورت عمومی از آنها بهره مند باشد کدام است؟

نتیجه گیری

 

بیماری های مربوط به کلیه به چه علت در بدن به وجود می آیند؟

از جمله بیماری های موجود برای کلیه می توان به سنگ کلیه، نارسایی کلیه ها از نوع حاد و مزمن، عفونت های کلیوی، کیست و سرطان اشاره کرد. عموما این بیماری هایی که در ارتباط با کلیه ها هستند به سه دلیل اصلی به وجود می آیند. که این سه دلیل عبارت هستند از:

  1. دلیل های ارثی
  2. دلیل های مادرزادی
  3. دلیل های اکتسابی

علل ارثی و مادرزادی که کاملا مشخص بوده و نیازی به توجیه ندارند اما از جمله علت های اکتسابی که می توانند سبب بروز بیماری های کلیوی شوند می توان از موارد زیر نام برد:

  1. ابتلای فرد به دیابت
  2. ابتلای فرد به فشار خون نامنظم و خصوصا بالا
  3. استفاده از رژیم های غذایی غنی از پروتئین

مورد سوم از دلیل های اکتسابی ابتلا به ناراحتی های کلیوی می تواند نشانگر اهمیت برنامه ی غذایی برای یک فرد خصوصا فردی که ناراحتی های کلیوی دارد باشد. پس استفاده از خدمات متخصص تغذیه بیماران کلیوی یک لزوم برای این دسته از افراد به شمار می آید. در ادامه به توضیح مختصری راجع به هر یک از این علت ها می پردازیم.

علل ارثی و مادرزادی که کاملا مشخص بوده و نیازی به توجیه ندارند اما از جمله علت های اکتسابی که می توانند سبب بروز بیماری های کلیوی شوند می توان از موارد زیر نام برد:

علل ارثی و مادرزادی که کاملا مشخص بوده و نیازی به توجیه ندارند اما از جمله علت های اکتسابی که می توانند سبب بروز بیماری های کلیوی شوند می توان از موارد زیر نام برد:

ابتلای فرد به بیماری دیابت یا قند خون چگونه میتواند سبب بروز مشکلات و بیماری های کلیوی شود؟

یکی از علت هایی که می تواند سبب بروز بیماری ها و مشکلات کلیوی شود ابتلای فرد به بیماری دیابت است.

وقتی فردی این مشکل را دارد این احتمال وجود دارد که میزان نفوذپذیری در مویرگ های وی بیشتر شوند. همین امر هم سبب می شود تا میزان قند بیشتری به وسیله ی کلیه ها از بدن خارج شوند.

پس از گذشت مدت زمانی و بیشتر شدن این میزان نفوذپذیری علاوه بر قند، پروتئین ها هم از بدن فرد خارج می شوند.به همه ی اینها اضافه کنید با ابتلای فرد به بیماری دیابت سرعت جریان خون در وی و نیز به طور کلی جریان خون و اکسیژن موجود در بدن فرد بیمار در قسمت کلیه به شدت کاهش پیدا می کند و می تواند سبب بروز مشکل های زیادی برای فرد شود.

ابتلای فرد به فشار خون نامنظم و خصوصا بالا چگونه می تواند سبب بروز بیماری های کلیوی شود؟

وقتی که فشار خون فرد از حد استاندارد بالاتر باشد سبب می شود تا نفرون ها که یکی از بخش های سازنده ی کلیه هستند مشمول انجام کار بیشتری شود. زیرا در این شرایط آنها می بایست که مواد مورد نیاز فراوان تری را به لوب های کلیه منتقل کنند.

با توجه به این که این موادی که به کلیه وارد شده اند می بایست از آن خارج شوند و مجددا به درون خون فرد جذب شوند کای که کلیه ها در این وضعیت می بایست انجام دهند چند برابر می شود و بر روی آنها فشار بیشتری وارد می آید.

ابتلای فرد به فشار خون نامنظم و خصوصا بالا چگونه می تواند سبب بروز بیماری های کلیوی شود؟

ابتلای فرد به فشار خون نامنظم و خصوصا بالا چگونه می تواند سبب بروز بیماری های کلیوی شود؟

استفاده از رژیم های غذایی غنی از پروتئین چگونه می تواند منجر به به وجود آمدن مشکلات کلیوی شود؟

اگر افرادی که سن نسبتا بالایی دارند در این دوران میزان پروتئین مصرفی شان را تحت کنترل در نیاورند ممکن است به مشکل هایی در ناحیه ی کلیه دچار شوند. زیرا میزان پروتئین زیاد سبب فشار آمدن به کلیه ها برای دفع آن شده و می تواند موجب بروز ناراحتی های کلیوی شود.

پس همانطور که می بینید داشتن یک رژیم غذایی مناسب می تواند تاثیر زیادی روی سلامت کلیه ها و یا کنترل بیماری های کلیوی داشته باشد. به همین منظور افرادی که دارای مشکلات کلیوی هستند می بایست حتما تحت نظر یک متخصص تغذیه بیماران کلیوی قرار داشته باشند و از راهنمایی های وی بهره مند شوند.

پیشنهاد می کنیم از پست دکتر تغذیه خوب در محدوده پیروزی دیدن کنید.

در صورت مشاهده ی چه علائم و نشانه هایی فرد می تواند مشکوک به ابتلا به ناراحتی های کلیوی شود؟

برای این که متوجه شویم آیا دچار بیماری های کلیوی شده ایم یا خیر می بایست به وجود برخی علامت ها و نشانه ها در بدن خود دقت کنیم.این نشانه ها به شرح زیر هستند:

در صورت مشاهده ی چه علائم و نشانه هایی فرد می تواند مشکوک به ابتلا به ناراحتی های کلیوی شود؟

در صورت مشاهده ی چه علائم و نشانه هایی فرد می تواند مشکوک به ابتلا به ناراحتی های کلیوی شود؟

در صورتی که فشارخون بالایی دارید

اگر از خستگی مفرط رنج می برید و یا به صورت مزمن احساس ضعف دارید

اگر شاهد ورم در ناحیه ی چشم ها، پاها و یا دست ها هستید

در صورت بروز تغییرات در رنگ ادرار و تیره شدن آنها و یا مشاهده ی خون در آن

در صورت ابتلا به تکرر ادرار خصوصا به صورت شبانه و یا پایین امدن کیفیت خواب و بروز مشکل در خوابیدن

کاهش مقدار اشتها در فرد

کم شدن وزن بدون وجود هیچ دلیلی

وجود احساس خارش در سراسر بدن به صورت مزمن. علاوه بر این گرفتگی های عضلانی نیز می توانند به عنوان یک نشانه تلقی شوند

حالت تهوع و بالا آوردن محتویات معده

درد در ناحیه ی قفسه ی سینه

مشکل در تنفس و تنگ شدن نفس

در صورتی که هر یک یا چند تا از این علامت ها را در خود مشاهده کردید می توانید مشکوک به ابتلا به بیماری های کلیوی شده و به یک پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید. در صورتی که ابتلا به بیماری های کلیوی تان تایید شد استفاده از خدمات یک متخصص تغذیه بیماران کلیوی را فراموش نکنید تا بهتر بتوانید بیماری خود را کنترل کنید.

در صورت مشاهده ی چه علائم و نشانه هایی فرد می تواند مشکوک به ابتلا به نارسایی های کلیوی باشد؟

اگر هر فردی هر یک از علامت ها و نشانه های زیر را در خود مشاهده کند می تواند این احتمال وجود داشته باشد که این فرد به نارسایی های کلیوی دچار شده باشد. در این وضعیت فرد می بایست سریعا به پزشک متخصص مراجعه کند و در صورت وجود نارسایی برای درمان اقدام کند. به طور کلی این علائم و نشانه ها به شرح زیر هستند:

  1. احساس درد در ناحیه ی کلیه ها برای فرد. معمولا موقعیت این درد در قسمت تحتانی قفسه ی سینه و یا در پشت شکم فرد قرار داشته و حتی گاهی به پهلوها هم رسیده و به عنوان درد پهلو هم در نظر گرفته می شود
  2. در صورتی که میزان ادرار تولید شده برای دفع در مقایسه با سایر اوقات بسیار کم بوده و یا اصلا هیچ گونه ادراری برای دفع وجود نداشته باشد. اما در عین حال هم تکرر ادرار که گاها می تواند به همراه دفع خون و یا عوض شدن رنگ آن هم باشد نیز از جمله نشانه ها و علائم ابتلای فرد به نارسایی های کلیوی به شمار می آیند.
  3. اگر نارسایی کلیوی برای یک فرد وجود داشته باشد سطح الکترولیت ها در بدن وی متعادل نیستند. همین امر سبب می شود این فرد به محبوس شدن میزان زیادی از مایعات در بدن خود دچار شده و به ورم نیز مبتلا گردد. این تورم خصوصا در ناحیه ی اعضای پایینی بدن قابل مشاهده بوده و می تواند در پاها، ساق پا، مچ آن به چشم بیاید. حتی در برخی موارد این تورم و پف کردگی ممکن است به صورت نیز سرایت کرده و حتی چشم ها را هم دچار ورم کند.

آیا علائم دیگری هم هستند که به فرد کمک کنند تا در صورت ابتلا به نارسایی های کلیوی متوجه آن شود؟

در قسمت پیش به برخی از مهمترین علائم و نشانه هایی که برای یک فرد مبتلا به نارسایی های کلیوی وجود داشتند پرداختیم. اما این سوال پیش می آید که آیا نشانه های دیگری نیز در این زمینه موجود هستند که بتوانند هشدار دهنده بوده و فرد را آگاه سازند؟ در پاسخ باید بگوییم بله و این نشانه ها به شرح زیر هستند:

  1. کم اشتها شدن فرد بی هیچ دلیلی. همچنین ابتلای وی به سوء هاضمه نیز می تواند به عنوان یک نشانه به شمار بیاید.
  2. داشتم حالت تهوع و گاها بالا آوردن و استفراغ نیز می تواند هشداری برای ابتلا به نارسایی های کلیوی باشد
  3. بالا رفتن فشار خون در فرد
  4. اگر در اخلاق و عادت های فرد تغییراتی ناگهانی مشاهده شود هم می تواند نشانه ای از ابتلا به نارسایی های کلیوی باشد. این امر عموما به علت برهم خوردن سطح تعادل الکترولیت های موجود در بدن و کاهش میزان آب موجود در بدن فرد است. از جمله ی این تغییرات می توان به بروز مشکل در زمینه ی خواب، استرس و اضطراب، بی حالی و گیج بودن، خستگی مزمن، عدم کارایی مناسب مغز و سایر مواردی از این دست اشاره نمود.
آیا علائم دیگری هم هستند که به فرد کمک کنند تا در صورت ابتلا به نارسایی های کلیوی متوجه آن شود؟

آیا علائم دیگری هم هستند که به فرد کمک کنند تا در صورت ابتلا به نارسایی های کلیوی متوجه آن شود؟

چه مواردی می توانند ریسک ابتلای فرد به مشکل ها و ناراحتی های کلیوی را بیشتر کنند؟

حال این سوال پیش می آید که چه موارد و عواملی قادر هستند تا خطر بروز مشکل ها و نارسایی های کلیوی را در یک افراد افزایش دهند؟ این عامل ها را می توان به شرح زیر بیان کرد:

  1. در صورتی که فرد مورد نظر تجربه ی بیماری های زمینه ای نظیر دیابت یا قند خون بالا، فشار خون بالا، آنمی یا همان کم خونی را داشته و یا قبلا به بیماری های قلبی نظیر نارسایی آن مبتلا شده باشد.
  2. در صورتی که فرد از یک برنامه ی غذایی خوب و حاوی مواد غذایی سالم استفاده نکرده و در مقابل اکثر مواد غذایی موجود در برنامه اش را مواد غذایی ناسالم تشکیل می دهند
  3. در صورتی که فرد مورد نظر از نظر وزنی در محدوده ی نرمال قرار نداشته باشد و چاق یا مبتلا به اضافه وزن مفرط باشد
  4. داشتن زمینه های ارثی مثلا یک فرد در خانواده که بزرگسال بوده و به بیماری کلیوی مبتلا شده باشد
  5. اگر فرد در پرونده ی پزشکی خود سابقه ی ابتلا به بیماری هایی نظیر پروستات، بیماری های کبد و یا آسیب های در ناحیه ی کبد را داشته باشد
  6. اگر فرد مبتلا به زخم کلیه باشد و یا کلیه های وی به علت بروز آسیب به آنها دچار خونریزی شده باشد.
چه مواردی می توانند ریسک ابتلای فرد به مشکل ها و ناراحتی های کلیوی را بیشتر کنند؟

چه مواردی می توانند ریسک ابتلای فرد به مشکل ها و ناراحتی های کلیوی را بیشتر کنند؟

آیا بیماری ها و عامل های دیگری نیز هستند که سبب بالا رفتن خطر ابتلای فرد به مشکلات و نارسایی های کلیوی شوند؟

در قسمت قبلی به تعدادی از عامل هایی پرداختیم که قادر بودند ریسک مبتلا شدن فرد به بیماری ها و ناراحتی های کلیوی را افزایش دهند. حال این پرسش پیش می آید که آیا عامل های دیگری نیز به غیر از موارد ذکر شده در بالا وجود دارند که می توانند منجر به افزایش ریسک ابتلا به بیماری های کلیوی شوند؟ جواب مثبت است. این عامل ها به شرح زیر هستند:

  1. در صورتی که فرد به بیماری هایی دچار شده باشد که سیستم ایمنی بدن وی را تحت تاثیر قرار داده و عملکرد آن را تضعیف کرده باشند
  2. دریافت برخی درمان های خاص در بیمارستان ها و یا مراکز درمانی. همچنین بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه نظیر سی سی و و یا آی سی یو به علت انجام عمل جراحی و یا انجام عمل های پیوندی نظیر مغز استخوان یا هر یک از اعضای بدن
  3. استفاده از داروهایی که جز عارضه های آنها ابتلا به مشکل ها و بیماری های کلیوی است. از جمله ی این داروها می توان به داروهای فشارخون، انواع آنتی بیوتیک ها، داروهایی که برای مهار ACE مورد استفاده قرار می گیرند و همچنین مسکن ها.

عامل به شدت کمیاب و نادری که باعث بالا رفتن ریسک ابتلا به مشکل های کلیوی می شود چیست؟

علاوه بر عامل ها و مواردی که در بالا گفته شد که سبب افزایش خطر ابتلا به بیماری های کلیوی می شدند یک عامل دیگر نیز وجود دارد. این عامل به شدت کم بوده و احتمال بروز آن بسیار پایین است. اما در موارد خیلی خیلی کمیاب ممکن است ناراحتی های کلیوی که برای فرد بروز کرده اند به علت عفونت کلیه های وی باشد که به نام پیلونفریت شناخته می شود.

پیلونفریت را می توان یک نوع از عفونت هایی به شمار آورد که برای مجاری ادرای اتفاق می افتد. عامل این عفونت نیز باکتری و یا ویروس است. آغاز این مشکل و عفونت معمولا در راه های منتهی به مثانه ی فرد بیمار بوده و کم کم پیشرفت کرده و می تواند کلیه ها را هم در بر گرفته و درگیر کند. در صورتی که این عفونت به کلیه ها هم سرایت کند فرد می تواند برخی علائم را داشته باشد که هشدار دهنده هستند. در ادامه به این علائم و نشانه های می پردازیم.

نشانه های ابتلای فرد به عفونت کلیه و پیشرفت بیماری پیلونفریت تا کلیه ها می تواند چه علائم و نشانه هایی داشته باشد؟

همانطور که گفتیم عفونت مجاری ادرای یا همان پیلونفریت می تواند پیشرفت کرده و کلیه را هم عفونی کند. اما در صورت بروز چنین چیزی بدن علامت ها و نشانه هایی از خود بروز می دهد که کمک می کند تا حدودی متوجه بروز این مشکل شویم. از جمله ی این علائم و نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. بالا رفتن درجه ی حرارت بدن و تب
  2. احساس درد خصوصا در ناحیه های پشت و یا پهلو
  3. نیاز به دفع ادرار به صورت مکرر و پیوسته
  4. داشتم حالت تهوع
  5. مشاهده ی خون در هنگام دفع ادرار

در صورت ابتلا به بیماری های کلیوی رعایت یک رژیم غذایی مناسب برای فرد بیمار تا چه اندازه می تواند کمک کننده باشد؟

همانطور که در زمان ابتلا به دیابت یا فشار خون یا هر یک از بیماری های زمینه ای رژیم غذایی می تواند بسیار کمک کننده باشد و حتی در بسیاری از مواد سبب پیشگیری از ابتلا به این بیماری شود در مورد بیماری های کلیوی هم برنامه ی غذایی می تواند تاثیر بسزایی روی جلوگیری از پیشرفت بیماری و بهبود نسبی آن بگذارد.

هنگامی که فردی به بیماری ها و ناراحتی های کلیوی دچار می شود یکی از مواردی که می بایست به آن دقت ویژه ای داشته باشد برنامه ی غذایی و مواد غذایی ای است که فرد می بایست از آنها استفاده کند.

معمولا با توجه به شدت بیماری و مقدار صدمه ای که به کلیه و یا کلیه ها وارد شده است پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی تصمیم می گیرد که فرد چه غذاهایی را در برنامه ی غذایی خود بگنجاند یا چه غذاهایی را از برنامه ی غذایی فرد بیمار حذف کند. حتی گاها بر طبق دستور پزشک می بایست مصرف برخی مواد غذایی را محدود کند.

رژیم اصولی

پس در این مورد پزشکی که در زمینه ی  تغذیه ی بیماران کلیوی تخصص دارد می تواند رژیمی اصولی و با توجه به شرایط فرد بیمار به وی ارائه دهد تا یا از پیشرفت بیماری وی جلوگیری شود و یا منجر به کمک به بهبود بیماری او شود.

همچنین در کنار تغذیه کنترل و پیشگیری از ابتلا به بیماری های زمینه ای مانند دیابت و فشار خون که می توانند سبب به وجود آمدن مشکل در کارکرد کلیه ها شوند نیز یکی از کارهایی است که می بایست انجام شود. برنامه ی غذایی برای بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی مناسب و موثر است که در نهایت از به وجود آمدن و درست شدن املاح معدنی در بدن فرد و انتقال آنها به کلیه ی وی پیشگیری نماید.

چرا برنامه ی غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی می بایست از رژیم غذایی سایر افراد مجزا و متفاوت باشد؟

هنگامی که فرد به بیماری های کلیوی دچار شده باشد کلیه های وی به خوبی عمل نمی کنند. به همین علت هم نمی توانند مواد زائد را به خوبی از بدن دفع کنند. همین امر موجب می شود حتی بعضی مواد و مایعاتی در بدن تولید شوند که اضافی و زائد باشند و سبب بروز مشکلاتی برای بدن شوند. این مشکلات می تواند اعضای مختلف بدن فرد از قلب گرفته تا استخوان ها و بقیه ی اعضا را درگیر کرده و دچار مشکلاتی کند.

هنگامی که فرد مبتلا به مشکلات کلیوی به پزشک مراجعه می کند برنامه ی غذایی به وی داده می شود که در آن میزان مواد مغذی و املاح معدنی موجود در کلیه ی مواد غذایی که دریافت می کند اعم از خوردنی و یا نوشیدنی به شدت محدود شده است.

چرا که باقی ماندن مایعات و سایر ماده هایی که مورد نیاز بدن نیستند در آن می تواند سبب بروز مشکلات زیادی برای فرد شوند. میزان این محدودیت ها نیز در هر فرد با فرد دیگر متفاوت بوده و به نوع بیماری و میزان پیشرفت آن در بدن فرد بیمار وابسته است. معمولا اگر بیمار در گام های نخست از مشکلات کلیوی باشد منع مصرف به خصوصی نداشته و یا محدودیت های اعمال شده کمتر هستند.

اما اگر بیماری فرد در مرحله های خوبی نبوده و دچار پیشرفت شده باشد عموما محدودیت های شدیدی در برنامه ی غذایی وی اعمال می گردند. این محدودیت ها و منع مصارف عموما در زمینه ی مصرف سدیم، پتاسیم، فسفر و نیز بعضی از انواع مایعات و نوشیدنی ها هستند.

چرا برنامه ی غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی می بایست از رژیم غذایی سایر افراد مجزا و متفاوت باشد؟

چرا برنامه ی غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی می بایست از رژیم غذایی سایر افراد مجزا و متفاوت باشد؟

در برنامه ی غذایی بیماران مبتلا به مشکلات کلیوی چه غذاها و مواد غذایی به چشم می خورد؟

همین اول این نکته را یادآور شده و متذکر می شویم که پیش از این که با پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی خود مشورت نکرده اید و بدون تجویز وی بهتر است هیچ تغییری در برنامه و رژیم غذایی خود ندهید و این کار را تنها با صلاحدید پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی به انجام برسانید.

برای این که به عنوان یک فرد که به ناراحتی های کلیوی مبتلا است بتوانید برنامه ی غذایی سالمی را دنبال کنید گام نخست در اختیار داشتن مواد غذایی مناسب و سالم برای تهیه ی غذاهای سالم و مفید برای این دسته از بیماران است.

علاوه بر این بهتر است به محدودیت های غذایی که پزشک برای شما تعیین کرده است توجه کامل داشته و با آنها کنار بیایید. برای نمونه عموما پزشکان مصرف ماده های غذایی غنی از فسفر، سدیم و پتاسیم را بیماران کلییو محدود می کنند.

پس شما هم می بایست به این نکته توجه داشت و غذاهایی را در برنامه ی غذایی تان وارد کنید که این مواد و املاح معدنی را یا نداشته باشند و یا به میزان مجاز و استاندارد برای بدن شما از این مواد بهره مند باشند.

چه تغییراتی بر روی رژیم های غذایی که برای افراد کلیوی تجویز می شود از گذشته تا به امروز شاهد بوده ایم؟

با گذشت زمان و پیشرفت علم پزشکی کم کم شاهد تغییراتی در مورد برنامه ی غذایی افراد مبتلا به ناراحتی های کلیوی و مواد غذایی مناسب و مجاز برای آنها هستیم. در سال دوهزار و هفده مقاله ای در مجله ی انجمن نفرولوژی ایالات متحده ی آمریکا به چاپ رسید که بیانگر این موضوع بود که استفاده از یک رژیم غذایی سالم در مقایسه با استفاده از رژیم غذایی که به شکل سنتی برای بیماران کلیوی تجویز می شد بهتر جوابگو بوده و میزان مرگ کمتری را به ثبت رسانده است.

سپس در ادامه ی این مقاله ذکر میشود که این رژیم غذایی سالم رژیمی است که شامل میوه، سبزی، مواد غذایی غنی از فیبر، ماهی، حبوبات کامل و بنشن جات است و در مقابل استفاده از اشکر، نمک و نیز شکر تصفیه شده در این رژیم غذایی بسیار محدود شده و نزدیک به صفر است.

این رژیم غذایی که در مورد آن صحبت شد و در تحقیقات به آنها اشاره شد کاملا در تناقض با آنچه هستند که به صورت سنتی برای بیماران کلیوی تجویز می شد. اما این تحقیقات نشان دادند که افرادی که همودیالیزی بوده و از برنامه ی غذایی مدیترانه ای استفاده می کرده اند و یا رژیم Dash را داشتند با کمک این رژیم و برنامه ی غذایی آمار مرگشان بسیار پایین آمده است.

چه تغییراتی بر روی رژیم های غذایی که برای افراد کلیوی تجویز می شود از گذشته تا به امروز شاهد بوده ایم؟

چه تغییراتی بر روی رژیم های غذایی که برای افراد کلیوی تجویز می شود از گذشته تا به امروز شاهد بوده ایم؟

رژیم غذایی که برای بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی تجویز می شود از نظر مواد مغذی موجود در آن به چه صورت است؟

پیش از این که این مطلب را شروع کنیم بهتر است این نکته را گوشزد کنیم که هر فرد بیمار می بایست تحت نظارت پزشک قرار گرفته و با توجه به شدت و ضعف بیماری وی برنامه ی غذایی او تنظیم شود.

اما دانستن برخی چیزها در مورد نحوه ی تغذیه ی بیماران کلیوی خالی از لطف نبوده و می تواند کمک کننده باشد. در تمام برنامه های غذایی که به افراد مختلف ارائه می شوند می بایست مواردی نظیر کالری، کربوهیدرات، چربی و پروتئین ها و میزان آنها دقت زیادی شود.

برای این که فرد دچار ناراحتی های کلیوی میزان به اندازه ای از مواد غذایی لازم را به بدن خود وارد کند می بایست نوع و اندازه ی خوردنی ها و نوشیدنی های وی مشخص و تعیین شده باشند. بهتر است این دسته از بیماران اطلاعاتی در مورد مواد غذایی مورد نیاز خود داشته و آنهایی را که از نظر ارزش غذایی پایین هستند از برنامه ی غذایی خود حذف کند.

رژیم غذایی که برای بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی تجویز می شود از نظر مواد مغذی موجود در آن به چه صورت است؟

رژیم غذایی که برای بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی تجویز می شود از نظر مواد مغذی موجود در آن به چه صورت است؟

برنامه ی غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی های کلیوی از نظر میزان کالری موجود می بایست چگونه باشد؟

به طور کلی بدن برای این که بتواند فعالیت های حیاتی خود را انجام دهد به انرژی نیاز دارد. این انرژی مورد نیاز در قالب کالری های که در مواد غذایی مختلف وجود دارند تامین می گردد. هر ماده ی غذایی در هر دسته ای اعم از کربوهیدرات، پروتئین، چربی و غیره یک کالری مشخص برای خود دارد.

مقدار کالری که بدن هر فرد به آن نیاز دارد با دیگری متفاوت بوده و عامل هایی نظیر سن، سایز بدن فرد، جنسیت وی و نیز مقدار فعالیت هایی که در طی روز دارد می توانند در تعیین کالری نقش داشته باشند.

علاوه بر این عامل ها وزن نیز نقش مهمی در تعیین میزان مناسب کالری بازی می کند. برخی افراد لازم است تا با توجه به وزنی که دارند کالری هی بیشتری دریافت کنند و در مقابل برخی دیگر می بایست میزان کالری های دریافتی خود را محدود کنند.

فرد بیمار می بایست با مراجعه به پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی و شرح وضعیت خود از بیماری گرفته تا لایف استایل و و سایر موارد دیگر برنامه ی غذایی مناسب خود را دریافت کند.

برنامه ی غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی های کلیوی از نظر میزان کالری موجود می بایست چگونه باشد؟

برنامه ی غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی های کلیوی از نظر میزان کالری موجود می بایست چگونه باشد؟

برنامه ی غذایی بیماری که به ناراحتی های کلیوی مبتلا است از نظر پروتئین باید چگونه باشد؟

مورد مهم بعدی که در تغذیه ی بیماران کلیوی می بایست مورد بررسی قرار گیرد پروتئین ها هستند. این دسته از مواد مغذی یکی از اساسی ترین نیازهای بدن هر فرد هستند که نقش مهمی برای رشد بدن، سالم ماندن آن و نیز رفع آسیب ها و بهبود آنها بازی می کنند.

اگر رژیم غذایی فردی از نظر پروتئین کمبود داشته باشد تاثیرات آن را می توان بر روی پوست، مو و ناخن وی مشاهده کرد. در مقابل اگر فردی در برنامه ی غذایی اش مقدار زیاد از حد پروتئین مصرف کند هم باز دچار مشکل می شود.

پس افراط و تفریط در مصرف پروتئین هر دو می توانند مضر و آسیب زننده باشند. برای این که میزان مناسب پروتئین مصرفی برای یک فرد مشخص شود به عامل های مختلفی نظیر سن، سلامت بودن و یا نبودن وی، میزان تحرک و فعالیتی که دارد و نیز سایز بدنی او بستگی دارد.

مصرف پروتئین زیاد

میزان پروتئین زیاد و همچنین برخی از منابع پروتئینی خاص می توانند برای بیمارهایی که دچار ناراحتی های کلیوی هستند بسیار مضر و آسیب رسان باشد. حتی بعضی از پزشک ها پایین آوردن میزان مصرف پروتئین و یا حتی تغییر منابع پروتئین دریافتی را برای افراد دچار بیماری های کلیوی تجویز می کنند.

چرا که وقتی این دسته از بیماران غذاهای سرشار از پروتئین مصرف می کنند کارکرد کلیه را با مشکل مواجه کرده و آن را دچار سختی می کند و در نهایت هم این امر ممکن است سبب تشدید این نارسایی ها و آسیب های وارده به کلیه ی فرد شود.

پس بهتر است فردی که دچار چنین مشکلی است حتما به یک پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی مراجعه کرده و در مورد میزان مصرف پروتئین خود و منابعی که می تواند پروتئین را از آنها دریافت کند از وی مشورت بگیرد.

از جمله خوراکی ها سرشار از پروتئین که می تواند برای بیماران کلیوی مشکل زا باشد می توان به انواع گوشت های قرمز، گوشت پرندگان مانند مرغ و سایر ماکیان، تخم مرغ و همچنین ماهی اشاره کرد.

مصرف پروتئین زیاد

مصرف پروتئین زیاد

برنامه ی غذایی فرد مبتلا به نارسایی کلیوی از نظر میزان کربوهیدرات می بایست به چه شکل باشد؟

یکی از منابع تامین انرژی بدن کربوهیدرات ها هستند که آنها را در دسته ی مواد غذایی با ساختار ساده به شمار می آورند. کربوهیدرات ها هم می توانند دارای منابع سالم و هم منابع ناسالم باشند. از جمله ی کربوهیدرات های سالم می توان به میوه ها و نیز سبزیجات اشاره کرد و در مقابل شیرینی ها، شکر، نوشابه و غیره در دسته ی مواد کربوهیدراتی ناسالم قرار می گیرند.

برخی از انواع کربوهیدرات هستند که می توان آنها را یک منبع غنی از فسفر و همچنین پتاسیم به شمار آورد. بیماران کلیوی که خصوصا از دیابت نیز رنج می برند در مصرف این نوع از کربوهیدرات ها می بایست احتیاطات لازم را به عمل آورده و از پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی خود در این باره کمک بگیرند.

برنامه ی غذایی فرد مبتلا به نارسایی کلیوی از نظر میزان کربوهیدرات می بایست به چه شکل باشد؟

برنامه ی غذایی فرد مبتلا به نارسایی کلیوی از نظر میزان کربوهیدرات می بایست به چه شکل باشد؟

برنامه ی غذایی دریافتی بیمار کلیوی از نظر میزان چربی دریافت شده و نوع آن می بایست چگونه باشد؟

آخرین دسته ی منابع غذایی چربی ها هستند. بدن ما برای انجام برخی فعالیت ها به میزان معینی چربی احتیاج داشته و حتی به بیماران مبتلا به مشکل های کلیوی هم توصیه می شود که میزان مشخصی چربی را در برنامه ی غذایی روزانه ی خود قراردهند تا بتوانند انرژی مورد نیاز را برای بدن خود فراهم آورند. در کنار چربی ها ویتامین ها نیز میتوانند بسیار کمک کننده بوده و به سلامتی شخص کمک شایانی کنند.

در صورتی که افراد میزان چربی بیش از حد لازم را دریافت کنند ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و نیز بالا رفتن وزن در آنها بیشتر می شود. برای پیشگیری از این موضوع مصرف چربی ها به صورت محدود و استفاده از چربی های سالم می تواند کمک کننده باشد.

چربی های سالم که به نام غیراشباع هم شناخته می شوند را می توان از منابعی مانند روغن زیتون، نارگیل، کنجد و غیره دریافت نمود و از مزیت های آنها بهره مند شد. یکی از اصلی ترین این مزایا را می توان پایین آمدن میزان کلسترول خون بیان نمود. حتی در مصرف چربی های خوب هم رعایت تعادل ضروری است. بیماران کلیوی بهتر است در برنامه ی غذایی خود از روغن های سالم و غیر اشباع استفاده کنند تا از نظر چربی خون دچار مشکل نشوند.

برنامه ی غذایی دریافتی بیمار کلیوی از نظر میزان چربی دریافت شده و نوع آن می بایست چگونه باشد؟

برنامه ی غذایی دریافتی بیمار کلیوی از نظر میزان چربی دریافت شده و نوع آن می بایست چگونه باشد؟

نقش سدیم در رژیم غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی به چه شکل است؟

یکی از مواد معدنی که در بیشتر مواد غذایی و خوراکی پیدا می شد سدیم است که می توان آن را در دسته ی نمک ها و املاح معدنی قرار داد. یکی از معضلاتی که مصرف بیش از حد نمک می تواند داشته باشد این است که تشنگی را در فرد افزایش می دهد و باعث ایجاد تورم می شود. در نهایت نیز فشار خون را بالا می برد که برای کلیه بسیار مضر و آسیب رسان است و باعث می شود عملکرد آن را با مشکل روبرو کند.

پس برای حفظ سلامتی و پیشگیری از ابتلا به بیماری های کلیوی استفاده ی به اندازه از نمک بسیار مهم است. در این زمینه بهتر است مصرف نمک و منابع دریافت نمک خود را به شدت محدود کنید و از مصرف غذاهای فرآوری شده ی دارای نمک فراوان و غذاهای آماده، سس های صنعتی و سایر مواردی از این دست که حاوی میزان بالایی نمک هستند خودداری کنید. هنگامی که می خواهید جایگزین مناسبی برای غذاهای حاوی سدیم پیدا کنید حتما به میزان پتاسیم موجود در آن توجه داشته باشید.

چرا که مصرف پتاسیم زیاد هم برای بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی بسیار مضر و آسیب رسان است. پس بهتر است پیش از انجام هر اقدامی به پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی مراجعه کنید و از وی کمک بخواهید.

نقش سدیم در رژیم غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی به چه شکل است؟

نقش سدیم در رژیم غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی به چه شکل است؟

پتاسیم موجود در برنامه ی غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی کلیوی می بایست به چه شکل باشد؟

پتاسیم نیز همانند سدیم در دسته ی املاح معدنی قرار می گیرد و عموما می توان آن را در تمامی مواد غذایی پیدا کرد. یکی از مواد مغذی مهم برای ماهیچه ها و عملکرد آنها همین پتاسیم است ولی مثل هر چیزی زیاده روی در مصرف آن می تواند فرد را دچار مشکلاتی کند.

وقتی عملکرد کلیه ها نرمال نباشند و دچار مشکلاتی باشند مقدار پتاسیم موجود در بدن فرد می تواند کم و یا زیاد شود. از جمله عارضه های این بالا رفتن و یا پایین آمدن سطح پتاسیم موجود در بدن می توان به بروز گرفتگی در ناحیه ی ماهیچه ها، نامنظم شدن و خارج شدن از حالت ریتمیک تپش قلب و نیز ضعف های عضلانی اشاره کرد.

افرادی که دچار ناراحتی های کلیوی هستند می بایست حتما مقدار پتاسیم دریافتی شان را طبق نظر پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی محدود کرده و مصرف آن را با احتیاط انجام دهند. همچنین اگر لازم بود میزان پتاسیمی که دریافت می کنند کاهش پیدا کرده و کمتر شود می بایست حتما با پزشک خود مشورت داشته باشند.

پتاسیم موجود در برنامه ی غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی کلیوی می بایست به چه شکل باشد؟

پتاسیم موجود در برنامه ی غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی کلیوی می بایست به چه شکل باشد؟

منابعی که دارای پتاسیم هستند کدام می باشند؟

اگر شما هم ناراحتی کلیوی دارید و به دنبال خوراکی هایی با سطح پتاسیم پایین هستید می توانید از سیب، توت فرنگی، فلفل، کدو حلوایی، گوشت گوساله، آناناس، پیاز، گل کلم، گوشت مرغ، برنج سفید و غیره استفاده کنید.

در عوض از خوردن مواد غذایی نظیر هندوانه، موز، کشمش، آووکادو، کدو، سیب زمینی، لوبیا، اسفناج، آلو، پرتقال، برنج قهوه ای، گوجه فرنگی، کلیه ی محصولات دارای سبوس و غیره که سرشار از پتاسیم هستند خودداری کنید. اما با همه ی اینها مشورت با یک پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی مجرب را به هیچ عنوان فراموش نکنید.

همچنین عموما اگر در این زمینه مشکل داشته باشید پزشک دارویی تحت عنوان Potassium Binder برای شما تجویز می کند. به کمک این دارو بدن شما از کلیه ی مقادیر اضافی پتاسیم پاک شده و دیگر مشکلی در این زمینه نخواهید داشت.

مقدار کلسیمی که در برنامه ی غذایی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی می بایست موجود باشد به چه صورت است؟

یکی دیگر از موادی که بدن هر فرد به آن نیاز دارد کلسیم است. همانطور که می دانید کلسیم در سلامتی استخوان ها، دندان ها، موها، ناخن و غیره نقش بسزایی ایفا می کند و می بایست به میزان نیاز دریافت گردد.

معمولا ماده های غذایی که دارای کلسیم بوده و یا غنی از ان هستند دز ساختار خود به میزان مناسبی فسفر نیز دارند. با توجه به این که میزان فسفر دریافت شده به وسیله ی یک بیمار مبتلا به نارسایی های کلیوی می بایست کاملا مدیریت شده باشد پس این افراد می بایست در هنگام دریافت منابع کلسیمی هم به این موضوع دقت داشته باشند.

حتی بهتر است پیش از انجام هر کاری از متخصص تغذیه ی خود کمک بگیرند. این دسته از افراد می بایست از استفاده ی خودسرانه از هرگونه مکملی که حاوی کلسیوم و یا حتی ویتامین دی باشد خودداری کرده و در گام نخست با پزشک معالج خود و یا یک پزشک متخصص در زمینه ی تغذیه در این زمینه مشورت کنند.

میزان فسفر موجود در رژیم غذایی بیمار مبتلا به ناراحتی های کلیوی می بایست به چه صورت باشد؟

یکی دیگر از املاح معدنی مورد نیاز بدن هر انسان فسفر است. برای این که استخوان های سالم و بی نقصی داشته باشیم در کنار کلسیم و ویتامین دی (D) فسفر نیز نقش مهمی را ایفا می کند و می تواند آنها را سلامت نگه دارد. اگر فرد هیچ مشکل کلیوی نداشته باشد و کلیه های وی سالم باشند میزان فسفر موجود در بدن وی کاملا تنظیم بوده و مقادیر اضافی آن به راحتی از بدن دفع می شوند.

اما اگر کلیه های یک فرد دچار مشکل شده باشند و این فرد از ناراحتیهای کلیه رنج ببرد فسفری که در بدن تولید می شود در آن باقی مانده و دیگر میزان اضافی آن دفع نخواهد شد.

همین افزایش میزان فسفر خون می تواند باعث کم شدن استحکام استخوان ها و حتی در برخی مواقع شکننده شدن آنها شود. لذا به بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی توصیه می شود میزان فسفر دریافتی خود را کاهش داده و کاملا کنترل شده و مدیریت شده از این ماده ی معدنی بهره ببرند.

خوراکی ها و مواد غذایی که شامل مقادیری فسفر هستند کدام می باشند؟

همانطور که گفتیم بیماران کلیوی می بایست در مصرف فسفر و مواد غذایی که حاوی این ماده هستند بسیار با احتیاط عمل کرده و حتما بر اساس برنامه ی ارائه شده به وسیله ی پزشک عمل کنند.

از جمله خوراکی هایی که مقادیر فسفر موجود در آنها کم است می توان به نان های فرانسوی، غلات اعم از برنج، ذرت، کرم گندم، لیموناد، نان هایی که با خمیر ترش درست می شوند، پاپ کورن فاقد نمک، نان های ایتالیایی، نوشیدنی های که اصطلاحا کم رنگ هستند و سایر مواردی از این دست اشاره کرد. بیماران کلیوی می توانند تحت نظر پزشک خود از این منابع غذایی بهره مند شوند.

اما در مقابل مواد غذایی نظیر مغزها، شیرینی هایی که رنگ تیره دارند، نان های سبوس دار، تخم آفتابگردان، غلات مانند گندم و یا جوی دوسر و سایر مواردی از این دست سرشار از فسفر بوده و بیماران مبتلا به نارسایی های کلیوی می بایست آنها را با احتیاط مصرف کرده و یا حتی مصرف آنها را بنا به صلاحدید پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی قطع کنند.

خوراکی ها و مواد غذایی که شامل مقادیری فسفر هستند کدام می باشند؟

خوراکی ها و مواد غذایی که شامل مقادیری فسفر هستند کدام می باشند؟

نقش مایعات دریافتی در رژیم غذایی فرد مبتلا به مشکلات کلیوی به چه صورت است؟

همه ی انسان ها حال می خواهد سالم باشند یا دچا مشکلات کلیوی باشند  و غیره برای ادامه ی زندگی خود نیاز به آب دارند. اما نکته ای بیماران کلیوی می بایست به آن دقت ویژه ای داشته باشند عدم زیاده روی و افراط در میزان آبی است که به صورت روزانه دریافت می کنند.

چون همانطور که پیشتر هم گفتیم این دسته از بیماران به علت وجود نقص هایی در ناحیه ی کلیه و مشکل در عملکرد آن قادر نیستند تا این میزان اضافی از مایعات را از بدن خود دفع کنند و همین می تواند مشکل های بسیاری را برای آنها به وجود بیاورد.

از جمله ی مشکل ها و ناراحتی هایی که ماندن مایعات اضافی در بدن و عدم دفع آنها می تواند برای یک فرد به وجود آورد می توان به تورم بدن، افزایش میزان فشار خون فرد و نیز مشکلات و نارسایی های قلبی اشاره کر. حتی این مایع های اضافی دفع نشده قادر هستند تا در اطراف ریه ی فرد تجمع کرده و پروسه ی نفس کشیدن را با مشکل و سختی مواجه کنند.

پزشک معالج فردی که دچار ناراحتی های کلیوی است با در نظر گرفتن وضعیت وی و نیز سطح پیشرفت بیماری او و همچنین مرحله ای از بیمار که فرد در آن قرار دارد برای وی محدودیت هایی را در استفاده از مصرف مایعات تجویز می کند.اگر پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی و یا پزشک متخصص معالج فرد وی را از مصرف برخی از انواع خاص از مایعات محروم کرده است این فرد می بایست به مصرف سایر نوشیدنی های مجاز و نیز غذاهایی که حاوی آب هستند دقت بیشتری داشته باشد.

نقش مایعات دریافتی در رژیم غذایی فرد مبتلا به مشکلات کلیوی به چه صورت است؟

نقش مایعات دریافتی در رژیم غذایی فرد مبتلا به مشکلات کلیوی به چه صورت است؟

محدود کردن مایعات دریافتی بیماران مبتلا به نارسایی های کلیوی به چه صورت انجام می شود؟

همانطور که گفتیم تجمع میزان زیادی از مایعات در بدن برای افراد مبتلا به بیماری های کلیوی خطرناک است. چون کلیه ی فرد به درستی کار نکرده و همین امر سبب می شود تا این مایعات اضافی به خوبی دفع نشوند.

بیماری که با محدودیت های مصرف مایعات مواجه است می بایست در دریافت غذاها و نوشیدنی های خود نیز دقت به خرج دهد. برای مثال بستنی، ژله، انواع سوپ  و یا به طور کلی غذاهای مایع، یخ و سایر مواردی از ای دست در ساختار خود مقداری آب در اختیار دارند. در مقابل میوه ها و سبزیجات در ساختار خود از میزان بالایی از آب بهره می برند.

اگر لازم باشد تا فرد میزان مایعات دریافتی خود را محدود کند می بایست حتما به پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی مراجعه کرده و با کمک وی این کار را به انجام برساند. در این زمینه یعنی کاهش دادن سطح مایعات دریافتی بیمار می تواند ظروف مورد استفاده ی خود را کوچکتر کند. مثلا به جای لیوان از فنجان های کوچک استفاده کند. و همین فنجان های کوچک را به طور کلی معیار اندازه گیری و دریافت مایعات برای خود قرار دهد.

اگر بیماری به شدت تشنه می شود و در این زمینه مشکل دارد پزشکان به وی توصیه می کنند از آدامس استفاده کرده و جویدن آن را امتحان کنند. همچنین شستشوی دهان، استفاده از یخ و یا مکیدن آبنبات های سفت با طعم نعناع می تواند کمک خوبی برای رفع تشنگی و نیز جلوگیری از مصرف مایعات اضافی باشد.

محدود کردن مایعات دریافتی بیماران مبتلا به نارسایی های کلیوی به چه صورت انجام می شود؟

محدود کردن مایعات دریافتی بیماران مبتلا به نارسایی های کلیوی به چه صورت انجام می شود؟

ویتامین های دریافتی به وسیله ی بیماران مبتلا به ناراحتی های کلیوی و موجود در رژیم غذایی این افراد  می بایست به چه صورت باشند؟

ویتامین ها یکی از موادی هستند که حضور آنها در بدن الزامی است. هر فرد حتی بیماران مبتلا به ناراحتی ها و نارسایی های کلیوی می بایست مقادیر مناسبی از ویتامین ها را دریافت کنند تا در عملکرد بدن آنها اختلالی ایجاد نشود.

این امر برای بیماران کلیوی کمی مشکل بوده و استفاده از یک برنامه ی غذایی مناسب که هم همه ی مواد معدنی ویتامین ها را در بر بگیرد و هم متناسب با نیازهای بدن این فرد و عملکرد کلیه های وی باشد کمی سخت و دشوار می باشد.

اما در این زمینه پزشک های که تخصص آنها تغذیه بیماران کلیوی کمک بزرگی هستند. فرد می تواند با راهنمایی های پزشک خود مکمل های لازم را دریافت نماید. برای نمونه پزشک معالج فرد بیمار قادر است تا برای بیمار ویتامین هایی نظیر مکمل های آهن، ویتامین دی، اسید فولیک و یا سایر مواردی از این دست تجویز کند.

به این صورت پزشک متخصص کمک می کند تا فرد مبتلا به ناراحتی های کلیوی از برخی عارضه هایی که بر اثر این بیماری ناشی می شوند حفظ شده و از ابتلا به آنها جلوگیری شود. برای مثال مکمل های نام برده می توانند برای جلوگیری از مبتلا شدن فرد به کم خونی یا همان آنمی، پوکی استخوان و به طور کلی بیماری هایی که برای استخوان رخ می دهند و سایر بیماری هایی از این قبیل بسیار کمک کننده باشند.

آیا استفاده ی مداوم از مولتی ویتامین ها برای افرادی که دچار ناراحتی های کلیوی هستند مناسب است؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم خیر. استفاده از مولتی ویتامین ها آن هم به صورت روزانه و منظم نه تنها برای افراد دچار نارسایی های کلیوی مفید نیست بلکه می تواند برای وی مشکلاتی هم به وجود بیاورد. برای مثال ممکن است بدن فرد را با ویتامین هایی که به آن نیاز ندارد انباشته کند و با توجه به این که کلیه های فرد قادر به دفع این میزان اضافی از مواد زائد نیستند سبب بروز مشکل هایی برای این فرد شوند.

در مقابل پزشک معالج این فرد بیمار و یا متخصصی که در زمینه ی تغذیه بیمار به وی مراجعه می کند می تواند با در نظر گرفتن وضعیت و شرایط بیمار و سطح پیشرفت بیماری وی برای او مکمل ها و ویتامین های مورد نیازش را تجویز کرده و بیمار تنها آن دسته از ویتامین هایی را دریافت کنند که بدن وی به آنها نیاز دارد یا با کمبود آنها مواجه است.

بهترین کار ممکن برای یک فرد مبتلا به مشکلات کلیوی این است که پیش از مصرف خودسرانه ی هر داروی مکمل یا ویتامینی با پزشک معالج خود و یا متخصص تغذیه ای که به او مراجعه می کنند مشورت نموده و در صورت نیاز آن مکمل یا ویتامین را مصرف کنند.

چرا که مصرف خودسرانه ی بعضی از این مکمل ها و به طور کلی داروها می توانند به کلیه ی فرد و سایر قسمت های بدن وی آسیب هایی وارد کنند که گاها حتی ممکن است جبران ناپذیر باشد.

مشخصه هایی که یک پزشک  متخصص تغذیه بیماران کلیوی خوب می بایست آنها را داشته باشد کدام است؟

همانطور که گفتیم هیچ بیمار مبتلا به ناراحتی های کلیوی نباید لزوم بهره گیری از توصیه ها و برنامه های غذایی را که پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی به وی اراده می دهد دست کم بگیرد.

چرا که این امر در سلامتی وی نقش بسزایی بازی می کند. یک پزشک متخصص تغذیه که در زمینه ی تغذیه ی بیماران کلیوی مشغول به کار است می بایست دارای برخی مشخصه ها و ویژگی هایی باشد تا بتوان به وی اطمینان کامل کرد و از توصیه هایش کامل استفاده را برد. این پزشک می بایست شناخت خوبی از بیمارانی که مشکلات و ناراحتی های کلیوی دارند داشته باشند.

انواع مختلف بیماری های کلیوی و نارسایی های آنها را بشناسد

انواع مختلف بیماری های کلیوی و نارسایی های آنها را بشناسد و در مورد علائم و نشانه های ابتلا به این بیماری ها اطلاعات کاملی در اختیار داشته باشد. همچنین در کنار اینها و حتی میتوان گفت پیش از اینها این فرد می بایست شناخت بسیار خوبی از غذاها و مواد غذایی داشته و قادر باشد برای افراد در وضعیت ها و شرایط مختلف برنامه ی غذایی متناسب با وضعیت آنها طراحی کرده و به آنها ارائه دهد.

این فرد می بایست با کلیه ی محدودیت ها و ممنوعیت هایی که بیماران کلیوی با آنها مواجه هستند آشنا بوده و بتواند با توجه به آنها بهترین رژیم غذایی ممکن را به فرد بیمار ارائه کند.

همچنین یک پزشک تغذیه ی خوب می بایست اطلاعات کامل و جامع و در عین حال به روزی از انواع مکمل ها و ویتامین های مورد نیاز بدن یک بیمار دارای مشکل های کلیوی در اختیار داشته باشد و در صورت لزوم و هنگامی که بیمار مورد نظر با کمبود ویتامین مواجه است به تجویز آنها بپردازد.

انواع مختلف بیماری های کلیوی و نارسایی های آنها را بشناسد

انواع مختلف بیماری های کلیوی و نارسایی های آنها را بشناسد

ویژگیهایی که یک پزشک متخصص تغذیه می بایست به صورت عمومی از آنها بهره مند باشد کدام است؟

علاوه بر ویژگی های تخصصی یک پزشک تغذیه ی خوب می بایست دارای مشخصه هایی هم به صورت عمومی باشد. اخلاق خوب پزشک در هنگام مراجعه ی بیمار یکی از این مشخصه هایی است که بسیار مهم است. همچنین پزشک می بایست شنونده ی خوبی بوده و ابتدا به فرد گوش کرده  وسپس راهنمایی لازم را با زبانی ساده و قابل فهم به بیمار ارائه دهد.

همچنین یکی از مهمترین مشخصه های هر پزشک تغذیه صادق بودن و بیان شرایط به همان نحوی که وجود دارد است. یعنی پزشک نباید در مورد وضعیت بیمار بزرگنمایی کرده و یا گاها آن را کم اهمیت جلوه دهد.

مورد مهم دیگر در مورد این فرد این است که می بایست همواره در حال تحقیق و مطالعه بوده و اطلاعات خود را به روز و آپدیت نگه دارد تا بتواند بهترین خدمات لازم را به یک بیمار که از مشکلات کلیوی رنج می برد ارائه دهد و گام موثری در جهت درمان و پیشگیری از پیشرفت بیماری وی و کنترل آن بردارد.

نتیجه گیری

یکی از بیماری های که در سطح دنیا بسیار رایج است بیماری های کلیوی اعم از نارسایی ها مشکلات کلیوی و غیره است. برای کنترل این بیماری ها یکی از عامل های بسیار مهم و کلیدی نحوه ی تغذیه ی فرد بیمار است.

این فرد می بایست حتما تحت نظر یک پزشک متخصص تغذیه بیماران کلیوی قرار داشته و بر اساس برنامه ی غذایی که این متخصص برای وی تنظیم می کند عمل کند. یک پزشک متخصص تغذیه ی خوب که در زمینه ی بیماران کلیوی مشغول به کار است می بایست دارای ویژگی ها و مشخصاتی باشد که از جمله ی آنها می توان به حسن خلق، گشاده رویی، گوش دادن به بیمار، به روز بودن، داشتن اطلاعات کامل در زمینه ی بیماری های کلیوی و علائم و نشانه های آنها و غیره اشاره کرد.

نتیجه گیری

نتیجه گیری

Call Now Buttonبا یک کلیک تماس بگیرید