امروز با موضوع خرما در رژیم کتوژنیک در خدمت شما هستیم.
از چالش هایی که در انتخاب رژیم کتوژنیک، برای رسیدن به وزن ایده آل وجود دارد، انتخاب مواد غذایی مناسب می باشد. این مطلب به بررسی نقش و اهمیت ماده ی غذایی خرما در رژیم کتوژنیک می پردازد. زمانی که شما رژیم کتوژنیک را در پیش می گیرید، اول از همه باید میزان مصرف کربوهیدرات را تا جای ممکن کاهش دهید.
در این رژیم مصرف چربی به بالای هفتاد درصد می رسد و پروتئین ها به میزان متعادل می باشند. این رژیم صرفا برای تناسب اندام مورد استفاده نیست و بعضا برای بیماران دیابتی نیز تجویز می شود.
به چه علت خرما در رژیم کتوژنیک توصیه می شود؟
کربوهیدرات ها چه عملکردی در بدن دارند؟ به چه علت در رژیم کتوژنیک، استفاده از کربوهیدرات به کمترین میزان ممکن میرسد؟
به طور کلی، کربوهیدرات ها مسئول انجام چه کار هایی در بدن هستند؟
به چه علت رژیم کتوژنیک، به افراد دارای دیابت نوع ۲ توصیه می شود؟
رژیم کتوژنیک به جز بیماری دیابت، برای چه بیمارانی توصیه می شود؟
استفاده از خرما در این رژیم، چه تاثیری بر تعادل وزن دارد؟
کلمه ی کتوژنیک توصیف کننده ی کدام دسته از عناصر می باشد؟
خرما چه نیاز هایی را در رژیم کتوژنیک برطرف می کند؟
به جز خرما، چه موادی برای بهبود وضعیت گوارش در طول دوران رژیم مفید می باشند؟
مصرف خرما به چه کسانی توصیه نمی شود؟
آیا این موضوع که خرما برای افراد مبتلا به قند خون تهدید محسوب می شود صحت دارد؟
آیا استفاده از فیبر می تواند باعث مشکلات شکمی یا عوارض مربوط به مصرف فیبر شود؟
مراجعه به مشاور تغذیه به چه افرادی توصیه می شود؟
رژیم غذایی کتوژنیک به چه افرادی توصیه نمی شود؟
در رژیم غذایی کتوژنیک از چه نوع چربی هایی استفاده می شود؟
به چه علت رژیم کتوژنیک می تواند در عدم ابتلا به سرطان موثر واقع شود؟
آیا رژیم کتوژنیک می تواند بر درمان کبد چرب تاثیر داشته باشد؟
عوارض استفاده از کربوهیدرات ها چیست؟
کتون ها به چه علت غذای مناسب تری برای مغز می باشند؟
هدف در رژیم غذایی کتوژنیک چیست؟
رژیم کتوژنیک چه تاثیری بر بوی دهان دارد؟
از رژیم کتوژنیک برای کنترل و درمان صرع استفاده می شود. از نشانه های بروز بیماری صرع چیست؟
علت بروز بیماری دیابت چیست و رژیم کتوژنیک چه اندازه در کنترل دیابت تاثیر گذار است؟
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خرما در رژیم کتوژنیک با ما همراه باشید.
اگر به لیست خوراکی های ممنوع شده در رژیم کتوژنیک مراجعه کنیم، متوجه می شویم که تاکید بخصوصی بر عدم استفاده از شکر و قند وجود دارد. نوشابه، آبمیوه و تمام نوشیدنی های ورزشی در این رژیم کنار گذاشته می شوند و از این بابت ممکن است برای فردی که در رژیم به سر می برد، دشواری هایی رخ دهد.
اما در میان خوراکی ها، موادی وجود دارند مثل خرما که هم طعم بسیار شیرینی دارند و هم ساختار خوراکی این میوه با قوانین رژیم کتوژنیک هماهنگی دارد و با توجه به درصد کربوهیدرات و انرژی ای که تولید می کند می تواند جایگزین مواد قندی و شکر شود.
نکاتی که در مورد ارزش غذایی خرما بهتر است بدانید
دکتر کوهدانی، متخصص تغذیه در این باره توضیح می دهند که یکی از مهم ترین علل توصیه به مصرف خرما، پتانسیل این ماده ی غذایی برای غلبه بر مشکل فقر آهن می باشد. خرما سرشار از گلوکز و آهن است و در رژیم غذایی کتوژنیک، جایگزین مناسبی برای مواد قندی حاوی کربوهیدرات می باشد.
همچنین خرما به علت داشتن ویتامین های ضروری ضامن سلامتی بدن در تمام گروه های سنی است.
در ابتدا لازم است تا به توصیف علمی ارائه شده از جانب متخصصان تغذیه، درباره ی مفهوم کربوهیدرات مراجعه کنیم. دکتر کوهدانی در این باره پاسخ می دهند؛ در رژیم غذایی رایج، کربوهیدرات ها نقش پر رنگی داشته و اساسا به عنوان خوراکی های پر حجم جهت رسیدن به حالت سیر بودن شناخته می شوند.
ساختار شیمیایی این دسته از خوراکی ها حاوی کربن، هیدروژن و اکسیژن است و از این بابت جزو مواد غذایی پر مصرف شناخته معرفی می شوند. بدن افراد با سوخت و ساز کم یا معمولی به مراتب نیاز کمتری به کربوهیدرات ها دارد با اینحال مصرف این دسته از مواد غذایی در طبقه ی بورژوا معمولا از سطح متوسط بیشتر است.
آن دسته از مواد حاوی کربوهیدرات که بیشتر در رژیم غذایی کتوژنیک منع می شوند، حاوی کربوهیدرات های پیچیده یا پلی ساکارویید هستند. مثل نشاسته، حبوباتی مثل عدس و لوبیا، نان های سبوس دار و سیب زمینی. خرما به علت خاصیت محرک و قدرتی که جهت غلبه بر ضعف و خستگی دارد، جایگزین مناسبی برای کربوهیدرات حذف شده از جمله قند و کلوگز در رژیم غذایی کتوژنیک می باشد.
کربوهیدرات ها، انرژی بدن را تامین می کنند، انرژی و سوخت و ساز لازم برای کار فیزیکی و انجام امور عادی روزمره. همان طور که گفته شد، کربوهیدرات، کلمه ای در توصیف ساختار شیمیایی این مواد است اما از نظر غذایی، کربوهیدرات معمولا در مواد غذایی حاوی فیبر یافت می شود.
این مواد ممکن است حاوی گلوکز بالایی نیز باشند و مصرف بیش از حد چنین خوراکی هایی در طولانی مدت، می تواند بر شاخص سلامتی بدن تاثیر منفی گذاشته یا تناسب اندام را از حالت تعادل خارج کند. از تاثیرات عمده ی مصرف گلوکز، افزایش ناگهانی قند خون است که پس از فاصله ی زمانی کم، موجب ایجاد خستگی و رخوت می شود. پس در رژیم کتوژنیک در تلاش هستیم تا جایگزین های مناسبی برای این دسته از مواد خوراکی معرفی کنیم که یکی از این جایگزین ها خرما می باشد.
دکتر کوهدانی، متخصص تغذیه در این باره پاسخ می دهند که؛ کنترل رژیم غذایی از راه های کنترل روند پیشروی بیماری دیابت نوع ۲ می باشد. تثبیت وزن به افراد دچار این عارضه توصیه می شود و از طرفی، مواد حاوی کربوهیدرات بر روند افزایش قند خون و افزایش وزن، تاثیر مستقیم دارند.
از شاخصه های رژیم کتوژنیک، به حداقل رساندن مصرف کربوهیدرات می باشد و در مقابل، مصرف چربی های سالم افزایش پیدا می کند. افزایش میزان مصرف چربی های سالم در رژیم کتوژیک به بیش از هفتاد درصد می رسد. تاثیر بیماری دیابت به این شکل است که اندازه انسولین خون به اندازه محسوسی کم می شود و در نتیجه گلوکز به میزان لازم از سطح خون جمع آوری نمی شود.
سلول ها به طور طبیعی برای زنده ماندن به گلوکز نیاز دارند اما در بدن افراد دیابتی، گلوکز در سطح خون باقی مانده و عوارضی را ایجاد می کند.
دکتر کوهدانی پاسخ می دهند که؛ از موارد رایج استفاده از رژیم کتوژنیک، موارد مبتلا به صرع می باشد. اختلال ناشی از بیماری صرع، سیستم عصبی مرکزی را درگیر می کند و از نشانه های حضور این بیماری، داشتن تشنج های مداوم می باشد. بیماری صرع در صورت شناسایی به موقع، از طریق روش هایی قابل کنترل است.
رژیم غذایی کتوژنیک نیز در ابتدا به همین منظور؛ یعنی کمک به کودکان مبتلا به صرع، از طرف پژوهشگران ارائه شد. مخصوصا برای کودکانی که به درمان دارویی مقاومت نشان می دادند یا دارو ها چندان تاثیری در روند بهبودی آن ها نداشتند.
در برخی افراد مبتلا به صرع، داروهای کنترل کننده تاثیر گذار نیستند و استفاده از رژیم کتوژنیک جایگزین می شود به شکلی که در برخی افراد، این رژیم می تواند تشنج را به طور کامل از بین ببرد. رژیم کتوژنیک در مورد هر فرد و هر گروه سنی، با اصلاحات متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد و رژیم کتوژنیک تجویز شده برای کودکان مبتلا به صرع با افراد بالغ متفاوت خواهد بود.
بیماری صرع به شکلی ست که ممکن است گاها در برابر درمان دارویی مقاومت نشان دهد که در این حالت به آن صرع مقاوم به دارو گفته می شود. رژیم کتوژنیک، درمان جایگزین برای این دسته از افراد درگیر بیماری می باشد.
خرما انرژی مغذی قابل ملاحظه ای را داراست به طوری که مقداری از آن می تواند میزان قابل توجهی از نیاز بدن به آهن و ویتامین را تامین کند. همان که گفته شد، در افراد مبتلا به دیابت، سطح گلوکز خون دچار مشکل می شود؛ استفاده از خرما می تواند به تعادل میزان گلوکز خون کمک کند. در مورد افرادی که مایل به کاهش وزن و لاغری هستند، خرما به علت این که می تواند بدن را به مدت طولانی تری سیر نگه دارد، توصیه می شود.
پیشنهاد می کنیم از پست خارج شدن از رژیم کتوژنیک دیدن کنید.
برای درک کلمه ی کتوژنیک لازم است تا در ابتدا با مولکول های کتون آشنا شویم. دکتر کوهدانی در این باره می گویند؛ یکی از واکنش های کتونها، واکنش هیدروژناسیون است. توضیح کامل هیدروژاسیون نیازمند توصیف ساختار شیمیایی این مواد به طور مفصل است اما به طور کلی، هیدروژنه کردن در صنایع غذایی کاربرد داشته و باعث کاهش پیوند های هیدروکربن ها می شود.
با شروع این رژیم، کتون ها در بدن شما زیاد شده و کم کم به منبع اصلی تغذیه ی مغز تبدیل می شوند. به یاد داشته باشید که در رژیم کتوژنیک بیش از هفتاد درصد کالری بدن به وسیله ی چربی ها تامین می شود.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در این باره پاسخ می دهند؛ خرما ماده ای کم کالری محسوب می شود اما می تواند جبران کننده ی افت انرژی در دوران رژیم و کاهش تدریجی وزن باشد. همچنین کاری که خرما در بدن می تواند انجام دهد این است که با افزایش باکتری های مفید در سیستم گوارشی، عملکرد هضم را بهبود بخشیده و باعث سرعت بخشیدن به روند کاهش وزن می شود.
همچنین برای افرادی که در زمان کاهش وزن با احساس بی حالی، خستگی یا خواب آلودگی دست و پنجه نرم می کنند مفید می باشد چرا که اصولا خرما یک ماده ی نشاط بخش و حاوی مواد مغذی است. این ویژگی باعث می شود تا افرادی که در طول رژیم به سر می برند بتوانند فعالیت بدنی خود را حفظ کرده و احساس پر انرژی بودن داشته باشند.
خرما به علت داشتن نیکوتین و فیبر از چنین خاصیتی برخوردار است پس لازم است به آن دسته از مواد غذایی ای مراجعه کنیم که حاوی نیکوتین می باشند. نیکوتین در حالت عادی یک ماده ی اعتیاد آور محسوب می شود که عواقب منفی را متوجه میزان فشار خون و وضعیت قلب می کنند. اما به طور روزمره، تعداد قابل توجهی از خوراکی هایی که مصرف می کنیم حاوی نیکوتین هستند مثل بادمجان، گل کلم، گوجه فرنگی سبز و سیب زمینی. شما در حین استفاده از رژیم کتوژنیک نمی توانید از سیب زمینی استفاده کنید اما می توانید به جای سیب زمینی، نشاسته و قند های مضر، از خرما استفاده کنید. فیبر موجود در خرما نیز عملا به بهبود عملکرد روده و عمل دفع کمک می کند.
اگر خرما به شکل خشک مصرف شود احتمال دارد در اشخاصی که پوست حساسی دارند ناراحتی های جزیی ایجاد کند اما عوارض پوستی خرما لزوما به علت مصرف نوع خشک این میوه نیست. اغلب عوارض خرما به علت موادی است که برای نگه داری از خرما در برابر آفات مورد استفاده قرار می گیرد ایجاد می شود.
در این مورد می توان با شست و شوی دقیق خرما پیش از استفاده، از بروز عوارض مصرف، پیشگیری به عمل آورد.
دکتر کوهدانی، کارشناس تغذیه در این مورد پاسخ می دهند؛ خرما حاوی قند طبیعی ست و از این بابت می تواند در درمان بیماری قند خون یا دیابت موثر واقع شود و مصرف آن به صورت کنترل شده خطرناک نیست. عوارض خرما بسیار کم است و اغلب نیز در شرایطی بروز پیدا می کند که مصرف آن از حد مجاز فراتر رود.
برای پاسخ به این سوال ابتدا لازم است با فیبر و نقشی که در بدن ایفا می کند آشنا شویم. فیبر به آن دسته از موادی گفته می شود که بدن انسان قادر به هضم کردن آن ها نیست و صرفا کمک می کنند تا غذایی که مصرف می کنیم، راحت تر هضم شود و از این بابت ملین دستگاه گوارش می باشند.
مصرف مواد حاوی فیبر در بازه ی زمانی بلند مدت و به طور مرتب می تواند ضریب ابتلا به مشکلات قلبی، قند خون و برخی سرطان ها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. با این حال چون فیبر عملا توسط سیستم گوارشی تجزیه نمی شود، مصرف نامتعادل آن می تواند مشکلاتی را در بدن ایجاد کند.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در این باره پاسخ می دهند؛ فیبر به طور طبیعی در بسیاری از میوه ها، سبزیجات و غلات یافت می شود اما در صورت مصرف نامتعادل می تواند مشکلاتی از قبیل اسهال یا گرفتگی شکم، مشکلات روده مثل انسداد یا یبوست را در پی داشته باشد. راه حل این است که به تدریج استفاده از فیبر را افزایش دهید تا باکتری های بدن در مقابل دریافت حجم زیاد فیبر غافلگیر نشوند.
دکتر کوهدانی در این باره پاسخ می دهند؛ همان طور که گفته شد، عوارض مصرف فیبر تنها زمانی ظاهر می شود که دریافت فیبر به طور ناگهانی افزایش یافته و باکتری های مفید بدن اصطلاحا غافلگیر شوند. خرما ماده ای سفت و چسبناک است و مخصوصا در رژیم غذایی کودکان لازم است با دقت بیشتری میزان مصرف آن تعیین شود. در این صورت نمی تواند مشکلی برای بدن یا سیستم گوارشی ایجاد کند.
تغذیه ی مناسب صرفا تامین کننده ی سلامت جسم فیزیکی نیست بلکه در وضعیت سلامت روانی نیز تاثیر گذار خواهد بود. مشاور تغذیه کسی است که علم لازم در خصوص نحوه ی رساندن تغذیه ی سالم به بدن را دارد.
بدن افراد با توجه به ویژگی هایی که دارند، نیازمند رژیم غذایی متفاوتی نیز می باشند. در جریان مشاوره، مشکلات، حساسیت ها و نیاز های بدن فرد بررسی می شود. بیماری ها یا داشتن اضافه وزن تنها علت مراجعه به مشاورین تغذیه نیست.
افرادی که به هر نحوی با مشکلات گوارشی دست و پنجه نرم می کنند مثل متناسب بودن تعداد دفعات اجابت مزاج، واکنش های غیر طبیعی بدن به لبنیات مثل مشکلات معده یا اسهال یا ریفلاکس مکرر معده، نشانه ی نیازمندی فرد برای مراجعه به مشاور تغذیه می باشند.
معمولا این رژیم به افرادی که به برخی مشکلات کبد یا کلیه دچار هستند مثل سنگ کلیه توصیه نمی شود و در موارد ضروری نیز این رژیم باید به صورت اصولی و کنترل شده مورد استفاده قرار گیرد. اغلب عوارض مربوط به رژیم کتوژنیک در اثر استفاده ی طولانی مدت و غیر اصولی ظاهر می شود.
از افرادی که این رژیم غذایی در مورد آن ها با احتیاط بیشتری اجرا می شود، افراد ورزشکار می باشند یعنی افرادی که ورزش را به صورت فشرده و به عنوان مهارت اصلی شان انجام می دهند یا افرادی که قصد دارند حجم عضلات خود را افزایش دهند.
در اثر این رژیم ممکن است بدن، آب زیادی را از دست دهد و اگر فرد مذکور به اندازه ی کافی از مواد پروتئینی استفاده نکند ممکن است از حجم عضلاتش کاسته شود.
چربی های اشباع شده و مضر به هیچ فردی توصیه نمی شود. دکتر کوهدانی مشاور تغذیه در این باره توضیح می دهند؛ چربی هایی که در رژیم غذایی کتوژنیک تجویز می شوند شامل کره ی بادام زمینی، سبزیجاتی با برگ سبز، روغن زیتون و مارچوبه و آووکادو از این جمله اند.
به نظر می رسد که سلول های سرطانی رفتاری تعریف شده دارند که به نحوی نقطه ضعف آن ها محسوب می شود. زمانی که رژیم غذایی در راستای کم کردن گلوکز بدن باشد، سلول های سرطانی نمی توانند جایگزینی برای تغذیه پیدا کنند. در رژیم کتوژنیک، میزان مصرف چربی بالا می رود اما باید بدانید که سلول های سرطانی قادر به جایگزین کردن چربی به عنوان منبع تغذیه ی خود نیستند.
پس در نتیجه به مرور زمان تضعیف می شوند. این رژیم زمانی که پیش از بروز بیماری سرطان مورد استفاده قرار گیرد می تواند نقش پیشگیرانه داشته باشد و مانعی بر سر رشد انواع بسیاری از غدد سرطانی است.
مشاور تغذیه، دکتر کوهدانی درباره ی کبد چرب توضیح می دهند؛ کبد چرب از بیماری هایی است که اغلب مستقیما تحت تاثیر رژیم غذایی ناسالم ایجاد می شود و در صورتی که به طور مداوم کنترل نشود قابل بازگشت می باشد. کبد در حالت عادی نیز به جمع آوری چربی می پردازد و در مراحل پیشرفته باعث التهاب کبد خواهد شد.
اما علت رایج ابتلا به کبد چرب چیست؟ قند! چربی های اشباع شده به تنهایی نمی توانند مشکلی برای کبد به وجود آورند مگر زمانی که بدن به طور همزمان مقدار قابل ملاحظه ای فروکتوز دریافت کند.
فروکتوز نیز افزایش گلوکز خون را در پی دارد و مجددا به اصل مورد توجه در رژیم کتوژنیک باز می گردیم. در این رژیم مقدار قند خون کنترل شده و به جای کربوهیدرات ها، بدن را به مصرف کتون ها عادت می دهیم.
مصرف خرما در رژیم کتوژنیک همراه با احتیاط می باشد هر چند که این ماده از کالری قابل ملاحظه ای برخوردار است و به نشاط بدن کمک می کند اما دارای کربوهیدرات نیز می باشد اما در این رژیم غذایی جایگزین قند معمولی می شود و می توان از آن در پخت غذا استفاده کرد. پس در نتیجه استفاده از خرما در رژیم کتوژنیک به صورت اصولی و کنترل شده مجاز است.
حد معمول استفاده از خرما در این رژیم غذایی حدودا چهار عدد در طول روز می باشد. خرما همچنین می تواند جبران کننده ی کمبود آهن خون باشد و سلامت قلب را افزایش دهد.
کربوهیدرات ها در مواد غذایی گوناگونی مثل نان و غلات یافت می شود و انرژی لازم برای فعالیت بدنی را فراهم می کند اما مثل هر ماده ی غذایی دیگر، مصرف غیر اصولی آن می تواند عوارضی در پی داشته باشد. دکتر کوهدانی مشاور تغذیه در این باره توضیح می دهند؛ مصرف کنترل نشده ی کربوهیدرات با عوارضی مثل احساس خستگی غیر معمول همراه است مثل افرادی که پس از مصرف غذا بلافاصله به خوابیدن نیاز پیدا می کنند هر چند ممکن است قبل از صرف غذا ساعت ها خوابیده باشند.
به طور مثال این که فردی بعد از صرف صبحانه مجددا احساس خستگی و خواب آلودگی دارد می تواند نشانه ی واکنش بدن او به دریافت کربوهیدرات باشد. کربوهیدرات های حاوی قند نقش محرک داشته و سطح انرژی فرد را موقتا بالا می برد اما دیری نمی پاید که فرد با افت انرژی شدید و احساس خستگی رو به رو خواهد شد.
از دیگر عوارض مصرف کربوهیدرات، بروز مشکلات گوارشی می باشد. معمولا این مشکل به صورت کاهش تعداد دفعات دفع مدفوع ظاهر می شود. واکنش مذکور به این علت است که سیستم گوارشی به سختی قادر است کربوهیدرات دریافت شده را هضم کند.
زمانی که شما به استفاده از کربوهیدرات ها خو گرفته باشید نوعی اعتیاد و هوس شدید به خوراکی های شیرین در شما ظاهر خواهد شد.
در مجموع مصرف زیاد کلسترول می تواند مانعی اساسی بر سر راه افرادی باشد که میل دارند وزن خود را کاهش دهند به شکلی که ممکن است فرد مدت قابل ملاحظه ای را به ورزش کردن اختصاص دهد اما تغییری در وزنش ایجاد نشود.
کربوهیدرات نوعی احساس سیر بودن ایجاد می کند و معمولا میزان کالری ای که به بدن می رساند بیش از حد نیازش می باشد، این موضوع می تواند ریسک افزایش کلسترول و بروز بیماری های قلبی را افزایش دهد.
دوپامین همان هورمون شادیست که طبیعتا انسان علاقه ی خاصی به تجربه ی آن دارد. تا بحال فرد غمگینی را دیده اید که اعتیاد خاصی به خوردن مواد شیرین داشته باشد؟ علت این اعتیاد ترشح هورمون دوپامین پس از مصرف شکر می باشد اما مانند هر ماده ی اعتیاد آور دیگری، تاثیر این اعتیاد نیز موقت است به این شکل که مجددا انرژی فرد ضعیف شده و همان حالت اندوه غلبه می کند.
عقیده بر این است که رژیم غذایی می تواند بر وضعیت روانی تاثیر گذار باشد و می توان با تغییر عادت های غذایی، فرد را به سمت مصرف خوراکی هایی برد که میزان ترشح هورمون های متفاوتی را کنترل کند. این کنترل، به تدریج در تغییر خلق و خوی فرد تاثیر گذار خواهد بود.
برای این که بیشتر با سازمان غذا و داروی آمریکا آشنا شوید باید بدانید که این نهاد به وزارت بهداشت آمریکا مربوط است و تحقیق در مورد رژیم غذایی سالم و تغییراتی که تحت تاثیر این تحقیقات ممکن است در هرم غذایی پدید آید، از طرف این نهاد ارائه می شود. با شناخته شدن و معرفی رژیم کتوژنیک، تغییراتی در هرم غذایی از طرف این سازمان اعلام شد که در نتیجه ی شناخت تاثیر منفی کربوهیدرات بر بدن بوده است.
ای اف دی همچنین حوزه ی اختیارات گسترده تری در خصوص مکمل های غذایی، واکسن ها، دستگاه های پزشکی و محصولات دام پزشکی دارد و در مجموع می توان گفت برنامه ی پایش این سازمان در راستای حفظ سلامت جامعه است.
کتون ها در فرایند پیچیده تری ایجاد می شوند و به عنوان منبع سوخت ساز در سطح بدن و مخصوصا مغز منتشر می شوند اما میزان کتون در صورتی افزایش پیدا می کند که بتوانیم روند ایجاد گلوکز را کاهش دهیم و این مورد محقق نخواهد شد تا زمانی که دریافت قند بدن کاهش پیدا کند. به فرایند افزایش کتون در بدن، کتوزیس گفته می شود.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در این باره پاسخ می دهند؛ مصرف کنترل نشده و غیر منطقی قند می تواند موجب بیماری های مزمن متعددی شود که رایج ترین آن ها بیماری دیابت است. قند ارتباط مستقیمی با چاقی نیز دارد و نرخ شیوع اضافه وزن در جهان نشان دهنده ی این موضوع است که اغلب افراد در حال دست و پنجه نرم کردن با عادت های غذایی نادرست می باشند. با افزایش آگاهی در مورد بیماری دیابت، انتظار می رود که افراد بیشتری در مورد تغذیه ی سالم کنجکاو شده و عادت های غذایی خود را تغییر دهند.
یکی از انواع قند هایی که بیش از همه منع می شود قند موجود در نوشیدنی هایی مثل نوشابه است. قند گلوکز بیشتر در خوراکی های نشاسته ای یافت می شود. مانند شیرینی ها، کیک، کلوچه که تاثیر منفی مصرف چنین خوراکی هایی به صورت آکنه و جوش ظاهر خواهند شد. جوش های پوستی هم اکنون موضوعی رایج مخصوصا در بین جوانان می باشد که با تغییر عادت های غذایی تا حد زیادی قابل کنترل خواهد بود.
با توجه به نیاز بدن افراد و بیماری هایی که وابستگی به نوع خاصی از رژیم غذایی را ایجاد می کنند، می توان چند گروه از رژیم های غذایی گوناگون را معرفی کرد مانند رژیم اسلیمینگ ورلد که نقطه ی اشتراکی با رژیم کتوژنیک دارد.
در رژیم اسلیمینگ ورلد نیز میزان مصرف چربی تا حد زیادی افزایش پیدا می کند. از دیگر رژیم های برند در سطح جهان می توان رژیم دوکان، اتکینز، آلکالین، اسلیم فست و کمبریج را نام برد. علت محبوبیت رژیم کتوژنیک در بین انواع رژیم های غذایی، تاثیر قوی آن در کنترل بیماری های رایج و کاهش وزن می باشد.
دکتر کوهدانی مشاور تغذیه در این باره توضیح می دهند؛ هدف اصلی در این جریان، ترغیب بدن به شکستن اسید های چرب می باشد که پیش از این درون بدن انباشت می شده اند. گلوکز نیز نوعی کربوهیدرات می باشد که بدن در حالت عادی از این طریق به کسب انرژی می پردازد اما عوارضی نیز به همراه خواهد داشت که بارز ترین آن ها چاقی مفرط است.
اگر نگاهی به سیر تاریخ و عادت های غذایی بیندازیم متوجه می شویم که کربوهیدرات ها در نتیجه ی شروع عصر کشاورزی وارد هرم غذایی شده اند و این تاثیر در آناتومی انسان قابل مشاهده است. به وضوح عادت های غذایی بدن در نتیجه ی تغییر مواد غذایی تغییر کرده اند اما جایگزین شدن کربوهیدرات لزوما بهترین انتخاب نبوده است. عوارض این تغییر عادت پی در پی و در طول نسل های مختلف در حال ظاهر شدن است و هم اکنون، نوعی انقلاب در عادت های غذایی در حال شکل گیری است و با شیوع بیماری هایی مثل دیابت و کبد چرب، چرخه های ناسالم گذشته شکسته خواهند شد.
اثرات منفی تاثیر رژیم کتوژنیک بر بوی دهان ممکن است در صورت شروع ناگهانی این رژیم ظاهر شود اما به طور معمول، اگر به مواد غذایی توصیه شده در این رژیم توجه کنیم، از میوه و گیاهان خوشبو تشکیل شده اند. گزارش ها حاکی از این است که بوی دهان در طول رژیم کتوژنیک متمایل به بوی میوه خواهد شد.
از خرما معمولا در درست کردن دسر ها استفاده می شود. از خوراکی های رایج مربوط به این میوه می توان به قیساوای خرما اشاره کرد که تفاوتی ندارد در کدام وعده ی غذایی مورد استفاده قرار گیرد. در فرهنگ آذربایجان، قیساوا ممکن است در وعده ی شام به همراه گردو مصرف شود.
قیساوا از خرما، گردو، تخم مرغ، کره، شیر، پسته و پودر دارچین درست می شود. به این صورت که ابتدا هسته ی خرما را جدا کرده و درون آن مقداری گردو قرار می دهیم. خرما را در یک ظرف چیده و ترکیب یک عدد تخم مرغ به همراه شیر را روی خرما می ریزیم.
سپس ظرف را به مدت ده دقیقه در فر قرار داده و تخم مرغی را به صورت هم زده بر روی خرما می ریزیم و مجددا ظرف را به فر منتقل می کنیم. این بار ظرف را بیشتر از پنج دقیقه درون فر قرار ندهید. در نهایت کره ی مایع و پسته و دارچین را روی قیساوا بریزید.
رژیم کتو در دهه ی ۱۹۲۰ معرفی شد و هدف اولیه کاهش وزن نبود بلکه راه حلی برای کنترل حملات عصبی در کودکان مبتلا به صرع بوده است. اما این رژیم زمانی به شهرت رسید که افراد محبوب سینما و تلویزیون که از تناسب اندام خوبی برخوردار بودند به صورت عمومی اعلام کردند که از رژیم کتو استفاده می کنند. از جمله ی این افراد می توان آدریانا لیما و کیم کارداشیان را مثال زد.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در این باره پاسخ می دهند؛ فیبر از نیاز های اساسی بدن است که نقش مستقیم در عمل هضم غذا دارد. بدن از طریق فیبر همچنین مقدار قابل توجهی ویتامین، کلسیم و مواد معدنی جذب می کند.
فیبر می تواند بر کاهش کلسترول خون و سطح قند تاثیر مثبت بگذارد و به کاهش وزن نیز کمک کند. مصرف مرتب فیبر یک روش پیشگیرانه در مقابل بیماری دیابت می باشد. زمانی که شما به اندازه ی کافی، مواد خوراکی حاوی فیبر را مصرف کنید، غذای مناسبی به باکتری های مفید روده رسانده اید؛ از این بابت مصرف تعداد بخصوصی خرما به افرادی که پیگیر رژیم کتوژنیک هستند توصیه می شود.
از مهم ترین نشانگان بیماری صرع، تشنج می باشد یعنی بروز رفتار های غیر طبیعی که حاصل فعالیت غیر طبیعی مغز رخ می دهد. علت روشنی در بروز بیماری صرع شناخته نشده اما در راستای درمان آن از روش های روانشناختی و درمان فیزیکی استفاده می شود.
رژیم غذایی متناسب با صرع، معمولا به همراه درمان دارویی به کار گرفته می شود و لزوما یک درمان جایگزین نیست. همچنین بیماری صرع دارای انواع مختلفی می باشد که تشخیص نوع آن در درمان ارائه شده تاثیر گذار خواهد بود.
تعداد زیادی از مردم امروزه به کبد چرب دچار هستند چرا که با عادت های غذایی نا درست دست و پنجه نرم می کنند. برای آشنایی با طرز کار کبد بهتر است بدانید که کبد در واقع صافی بدن ماست و هر غذایی که مصرف می کنیم، از این قسمت عبور می کند. کبد اجازه نمی دهد موادی که برای بدن ما مضر هستند عبور کرده و کالبد فیزیکی ما را آلوده کند.
کبد در ادامه می تواند خود را طی فرآیندی ترمیم و پاکسازی می کند. اما در مورد بیماری کبد چرب می توان گفت با نشانه های هشدار دهنده ی بخصوصی در ابتدای ابتلا همراه نیست. اضافه وزن و مصرف موادی با چربی های مضر، نداشتن تحرک و بارداری می تواند عامل بروز بیماری کبد چرب باشد.
اولین علامت کبد چرب احساس خستگی یا افت انرژی می باشد، احساسی که با استراحت یا مصرف غذا چندان برطرف نمی شود. مشکل در تمرکز یا داشتن احساس گیجی در بین افراد مبتلا به کبد چرب رایج است. از نشانه های ظاهری کبد چرب، زرد شدن رنگ چشم است که به همراه احساس خستگی یا سردرگم بودن و اضافه وزن ظاهر می شود.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در رابطه با رژیم غذایی مناسب افراد مبتلا به کبد چرب توضیح می دهند؛ مصرف سبزیجات، سیر و پیاز و لیموترش برای بهبود سلامت این افراد توصیه می شود. همچنین رژیم غذایی در افراد مبتلا به کبد چرب در راستای کاهش وزن است و لازم است تحرک بدنی مناسبی را در پیش بگیرند.
افرادی که قصد دارند از رژیم کتو برای کنترل روند پیشروی سرطان استفاده کنند حتما لازم است تا این موضوع را زیر نظر پزشک انجام دهند. تحقیقات نشان داده که برخی تومور های سرطانی در مقابل رژیم کتو پاسخ مثبت می دهند. این ایده از زمانی شکل گرفت که دکتر اوتو واربورگ نتایج تحقیقات خود در رابطه با تاثیر قند بر رشد سلول های سرطانی را ارائه داد.
این کشف به حدی ارزشمند بود که دکتر واربورگ به سبب آن موفق به کسب جایزه ی نوبل شد. این روش درمانی در مورد آن دسته از تومور های سرطانی صدق می کند که از کربوهیدرات،گلوکز یا قند ها تغذیه می کنند.
اما اتفاقی که در جریان پیگیری این رژیم رخ می دهد این است که رژیم غذایی کتو باعث گرسنگی کشیدن سلول های سرطانی شده و پژوهش ها حاکی از آن است که این رژیم می تواند از اثر تهاجمی سلول های سرطانی بکاهد.
عوامل متعددی می توانند بر بروز افسردگی تاثیر بگذارند اما رژیم غذایی نیز یکی از عوامل تاثیر گذار بر این حالت روانی می باشد. دکتر کوهدانی در این باره پاسخ می دهند؛ پیش از این گفته شد که از اثرات مصرف گلوکز، انتشار هورمون دوپامین در بدن است و این فرایند، نوسانات خلقی را در فرد ایجاد خواهد کرد. زمانی که این چرخه ی مصرف غیر منطقی کربوهیدرات و قند وارد یک دوره ی بلند مدت شود می تواند باعث قدرت گرفتن یا نهادینه شدن ناراحتی خلقی شود.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در این باره پاسخ می دهند؛ البته مصرف کربوهیدرات موجب ترشح سطح بالایی از انسولین در بدن شده و این موضوع تاثیر منفی بر نحوه ی کارکرد مغز خواهد داشت به شکلی که ممکن است برخی فرایند های طبیعی مغز دچار مشکل شود.
ممکن است افراد گزارش دهند که قادر به یادآوری مقصد خود پس از خروج از منزل نیستند یا دقایقی را در حالت سردرگمی به سر می برند یا پس از خروج از هر مکان متوجه می شوند یکی از وسایل شخصی خود مثل موبایل یا کیف پول را جا گذاشته اند. این گزارشات می تواند در نتیجه ی تاثیر منفی انسولین بر عملکرد حافظه باشد که با تغییر رژیم غذایی به تدریج رفع خواهد شد.
دیابت امروزه به یکی از علت های شایع مرگ و میر در سطح جهان تبدیل شده و بروز آن در بین افراد بالای چهل و پنج سال رایج تر است اما علت بروز این بیماری چیست؟ دکتر کوهدانی مشاور تغذیه در این باره پاسخ می دهند؛ بیماری دیابت زنگ خطریست در این باره که سوخت و ساز در بدن فرد از حالت تعادل خارج شده و این اختلال افزایش قند خون را در پی داشته است.
هر چند این بیماری امروزه بسیار رایج است اما می توان گفت که مردم جامعه اطلاعات بسیار کمی در مورد آن دارند. کم تحرکی، فشار خون و مشکلات قلبی و عروقی می تواند ضریب ابتلا به دیابت را افزایش دهد. همان طور که گفته شد، اولین ماده ی منع شده در رژیم کتوژنیک، قند و شکر است و به همین علت رژیم غذایی کتو به افراد مبتلا به دیابت نوع دو توصیه می شود.
میل زیاد به خوردن آب و افزایش ادرار، خستگی و کاهش وزن یا مشکلات بینایی مثل تاری دید از نشانه های رایج دیابت است. تاخیر در بهبود زخم ها نیز از نشانه های بیماری دیابت در مراحل پیشرفته تر می باشد.
از نظر علم مزاج شناسی، خرما جزو آن دسته از مواد غذایی می باشد که از طبع گرم برخوردار است. برای کنترل تاثیر خرما بر طبع افراد می توان خرما را به همراه ماست یا پنیر بدون نمک مصرف کرد. در مجموع مصرف خرما به تنهایی توصیه نمی شود.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در رابطه با خواص شیره ی خرما توضیح می دهند؛ شیره ی خرما دارای آهن و فسفر قابل ملاحظه است که در درمان کم خونی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. این موضوع در نحوه ی پخت برخی دسر ها رایج است. به شکلی که در برخی فرهنگ ها، از شیره ی خرما به جای شکر برای پخت حلوا استفاده می شود.
از شیره ی خرما معمولا به همراه ارده یا شیر نیز استفاده می شود و دارای همان خواص خرما می باشد.
ترکیب شیر و خرما علاوه بر خوش طعم کردن شیر، باعث افزایش انرژی در بدن می شود و به عنوان یک نوشیدنی گوارا شناخته شده است. ترکیب شیر و خرما بر افزایش قوای جنسی تاثیر مثبت می گذارد. از روش های مصرف شیر و خرما به این صورت است که خرما را درون شیر خیسانده و به همراه دارچین مصرف می کنند.
در رژیم شیر و خرما، فرد بر مصرف شیر و خرما متمرکز می شود و معمولا چنین رژیم های تک بعدی ای توصیه نمی شود. ایده ی اصلی در ساخت این تکنیک، کاهش وزن در مدت زمان کوتاه بوده است اما به معایب آن توجه نشده. متخصصین تغذیه استفاده از این تکنیک را صرفا برای مدت زمانی کوتاه توصیه می کنند چرا که یک رژیم کامل نیست و نمی تواند تمام نیاز های بدن را برطرف کند.
رژیم تخصصی بر اساس وضعیت بدنی، مثل وزن، بیماری های رایج و سن و میزان فعالیت بدنی فرد در دوره ی زمانی مشخص تدوین می شود و لازم است از مواد غذایی متنوعی در رژیم غذایی استفاده شود.
استفاده از رژیم غذایی شیر و خرما به صورت متدوام می تواند مشکلاتی مثل کاهش چربی خون، نفخ، یبوست و کاهش عضلات بدنی را در پی داشته باشد. همچنین به علت عدم تنوع مواد غذایی، فردی که پیگیر این روش شده است، رنج و ناراحتی زیادی متحمل خواهد شد که می تواند اون را برای همیشه از پیگیری انواع رژیم های غذایی فراری دهد.
در مجموع می توان گفت که در رژیم شیر و خرما، نوعی نقطه ضعف وجود دارد که مانع رسیدن برخی ویتامین ها و پروتئین های لازم به بدن خواهد شد.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در پاسخ این سوال توضیح می دهند: اولین گروه مواد غذایی که در رژیم کتوژنیک منع می شود، مواد حاوی قند مثل نوشابه، آبنبات، بستنی و آب میوه های غیر طبیعی می باشند. لوبیا قرمز، سیب زمینی، محصولات رژیمی و غلات نیز از دسته خوراکی های منع شده هستند. سس ها دارای مقدار قابل توجهی قند می باشند پس در رژیم کتوژنیک منع شده است.
هر چند در این رژیم مصرف چربی افزایش پیدا می کند اما این موضوع در مورد چربی های مضری مثل چربی موجود در اغلب سس ها و چربی های اشباع شده صدق نمی کند.
بیماری آلزمایمر در نتیجه ی برانگیخته شدن ذهن در اثر از دست دادن برخی نورون ها ظاهر می شود. تحقیقات نشان می دهند که استفاده از رژیم کتوژنیک می تواند بر روند پیشروی بیماری آلزایمر تاثیر مثبت بگذارد و به نحوی از نورون های بینایی محافظت کند. در جریان پیشروی بیماری آلزایمر، نورون های بینایی بیش از همه در معرض آسیب قرار می گیرند. یک رژیم غذایی با کربوهیدرات پایین می تواند از نورون ها در مقابل مرگ محافظت کند.
دلیل توصیه ی افراد سالمند به پیگیری رژیم کتوژنیک نیز به همین علت می باشد. میکروب های ساکن روده می توانند بر بروز برخی نشانگان نسیان تاثیر بگذارند که در مراحل پیشرفته یا در انتهای زندگی، منجر به بروز آلزایمر خواهد شد. در رژیم غذایی کتوژنیک، فعالیت باکتری های روده به حد اعتدال خواهد رسید و ضریب ابتلا به بیماری های مذکور کاهش خواهد یافت.
تحقیقاتی که بر روی افراد سالمند پیرو رژیم کتو صورت گرفته نشان می دهد که نشانه های اختلال شناختی در این افراد ظاهر نشده.
دکتر کوهدانی، مشاور تغذیه در این باره توضیح می دهند: در روش کتوژیک چرخه ای، به مدت معمولا ۵ روز، از اصول رژیم کتوژنیک رایج استفاده می شود یعنی میزان کربوهیدرات کاهش پیدا می کند و سپس به مدت یک تا دو روز استفاده از کربوهیدرات می تواند افزایش پیدا کند. طبیعتا این تکنیک معمولا در مورد افرادی اجرا می شود که در ابتدای به کار گیری این رژیم می باشند یا وابستگی زیادی به استفاده از کربوهیدارت ها دارند.
در این رژیم، همچنان مصرف کربوهیدرات در سطح بسیار پایینی می باشد اما مصرف پروتئین از حد استاندارد رژیم کتوژنیک بالا تر رفته و به جای آن از مصرف چربی کم خواهد شد. در رژیم کتوژنیک پر پروتئین، دیگر نمی توانید به اندازه ی وضعیت استاندارد این رژیم به مصرف چربی بپردازید و این مقدار تا حدود ده یا پونزده درصد کاهش پیدا می کند.
پارکینسون نیز مانند بیماری آلزایمر یک بیماری مربوط به اعصاب است که معمولا در سنین بالا بروز پیدا می کند. درمان قطعی و مشخصی برای این بیماری وجود نداشته اما می تواند با رعایت نکاتی، تاثیرات و روند پیشروی آن را کاهش داد.
از نشانه های بیماری پارکینسون، لرزش دست ها، بروز مشکلاتی در راه رفتن و مکث های حرکتی در برخی اندام ها می باشد. فرد مبتلا به پارکینسون در زمان استراحت، لرزش هایی را در برخی اندام های بدن دارد. به تدریج توانایی بدنی این افراد کاهش پیدا می کند اما این موضوع به معنی رخ دادن فلج بدنی نیست.
بخشی از تحقیقات برای درمان بیماری پارکینسون بر روی عملکرد باکتری های روده متمرکز است و همانطور که گفته شد، رژیم کتوژنیک می تواند به کنترل و تعادل بخشیدن به فعالیت باکتری های روده تاثیر مثبت داشته باشد و از این بابت رژیم توصیه شده به افراد مبتلا به پارکینسون می باشد. البته این رژیم با توجه به وضعیت بدنی این افراد که عمولا سالمند هستند، بهتر است زیر نظر متخصص و به صورت اصولی انجام شود چرا که اغلب این افراد دچار مشکلات بدنی دیگری نیز هستند.
افرادی که به بیماری پارکینسون مبتلا هستند نیاز دارند تا مقدار بیشتری آنتی اکسیدان دریافت کنند که این ماده در بسیاری از مواد غذایی مجاز در رژیم کتوژنیک موجود می باشد. از جمله موادی که منبع مناسبی برای دریافت آنتی اکسیدان می باشد می توان به گوجه، اسفناج، کلم و گردو و پسته اشاره کرد.
همچنین مصرف امگا۳ برای افراد مبتلا به پارکینسون ضروری می باشد و می تواند جلوی بروز زوال عقل را بگیرد. امگا۳ در سویا و دانه ی کتان و تخم مرغ یافت می شود.
در صورتی که در این رژیم از روغن های مناسب و سالم استفاده شود، نه تنها بر وضعیت پوست تاثیر منفی نداشته بلکه گزارش ها حاکی از آن است که افراد پس از مدتی به پوستی روشن و شفاف رسیده اند. آکنه مخصوصا زمانی که به علت استفاده از خوراکی های ناسالم مثل نوشابه و شیرینی ایجاد شده باشد، با پیگیری این رژیم برطرف خواهد شد چرا که قند های مضر در این رژیم جایی نداشته و بدن به عادت های غذایی سالم تری خو خواهد گرفت.
علت تاثیر مثبت این رژیم بر روی پوست به کاهش مصرف کربوهیدارت ها، التهاب بدن کاهش می یابد و تاثیر این موضوع بر پوست به صورت شفاف تر شدن ظاهر خواهد شد.
سندرم پلی کیستیک در بین زنانی رایج است که در سنین باروری به سر می برند ممکن است ظاهر شود. این موضوع موجب بروز قاعدگی های نامنظم یا طولانی مدت، اضافه وزن و افزایش هورمون های مردانه همراه است. کیست هایی که در طول این بیماری ظاهر می شوند، تخمدان را در بر گرفته و جلوی عملکرد صحیح آن را می گیرند.
همچنین به علت افزایش هورمون های مردانه ممکن است فرد مبتلا علائمی مثل رویش موهای صورت و آکنه و ریزش موهای سر (طاسی) را تجربه کند.
رژیم کتو به علت کنترل انسولین خون می تواند در وضعیت سندرم تخمدان پلی کیستیک تاثیر مثبت بگذارد.
شما در حال خواندن پست خرما در رژیم کتوژنیک هستید.
خرما دارای مقداری کربوهیدات است اما باید بدانید که میزان مصرف کربوهیدارت در رژیم کتوژنیک به صفر نمی رسد از این رو خرما به عنوان منبع تامین کربوهیدارت در رژیم کتوژنیک توصیه می شود چرا که مقدار کمی از آن می تواند به طور همزمان انرژی و مواد مغذی بسیاری را به بدن برساند.
همچنین خرما می تواند ضریب ابتلا به سکته ی مغزی را کاهش دهد و به بهبود وضعیت استخوان ها کمک کند. شما می توانید در هرم غذایی رژیم کتوژنیک، خرما را در کنار تخم مرغ، سبزیجات و روغن های سالم قرار دهید.
درصد قند خرما به شکلی نیست که میزان قند خون به سرعت رو به افزایش بگذارد و از مواد شیرین کم خطر محسوب می شود که می تواند جایگزین شیرینی جات حذف شده از این رژیم غذایی باشد.
نکته ی مهم در مورد خرما این است که شما می توانید از این ماده در هر یک از وعده های غذایی و به شکل های مختلف استفاده کنید. از چالش های پیگیری هر رژیم غذایی این است که با مواد غذایی مجاز در هرم غذایی هر رژیم می توان چه دستور پخت هایی تهیه کرد. خرما از جمله چیز هاییست که در رسپی انواع دسر، صبحانه و حتی خوراکی های مناسب ناهار یافت می شود.
معمولا افراد از خرما در وعده ی غذایی صبحانه در کنار شیر استفاده می کنند. مخصوصا برای افرادی که علاقه ای به مصرف تخم مرغ ندارند، استفاده از خرما توصیه می شود.
از انیکه تا انتهای پست خرما در رژیم کتوژنیک با ما همراه بودید متشکریم و امیدواریم از خواندن پست خرما در رژیم کتوژنیک بهره لازم را کسب کرده باشید.